Ανοικτά τα γυμναστήρια από τη Δευτέρα - Στο 25% η τηλεργασία

28/05/2021, 19:07
Ανοικτά τα γυμναστήρια από τη Δευτέρα - Στο 25% η τηλεργασία

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου,  με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο,  ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το άνοιγμα γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ, για χρήση αποκλειστικά από ερασιτέχνες αθλούμενους. Παράλληλα, ξεκινούν εκ νέου οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων υπό προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έδωσε το "πράσινο φως" για το άνοιγμα των γυμναστηρίων αλλά και των χώρων δεξιώσεων. Για τα γυμναστήρια οι συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν:

- τη διενέργεια self test από εργαζόμενους και αθλούμενους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

- να παραμείνουν κλειστά τα αποδυτήρια

- τη χρήση διπλής μάσκας απ' όλους.

Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις όποιες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κι ένα νέο εργαλείο το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από 31/05. Ειδικότερα, όπως είπε στο covid19.gov.gr όλοι θα μπορούν να παρακολουθούν 4 δείκτες:

- Τον δείκτη θετικότητας

-Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100 χιλ.

-Την πορεία των κρουσμάτων

-Το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού ανά περιοχή.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την τηλεργασία ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως από τον επόμενο μήνα μειώνεται στο 25% (από 50% που είναι σήμερα).

Γκίκας Μαγιορκίνης: Θα φοράμε μάσκες και θα κάνουμε self test για μερικούς μήνες ακόμη

Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο συρρίκνωσης της πανδημίας, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα είναι επισφαλές εάν τα μέτρα δεν τηρούνται.

"Η ανοσία θέλει χρόνο να χτιστεί" ανέφερε, σημειώνοντας πως για ακόμη μερικούς μήνες θα φοράμε μάσκες και θα κάνουμε self test.

Η πίεση στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ καταγράφεται 13% μείωση στον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ. Κατά 16% μειώθηκαν και οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

25179 θετικά self-test έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα και μάλιστα το 50% των νέων διαγνώσεων αφορά σε αυτοδιαγνωστικά τεστ, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.