Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάκτωρ από Β+ σε Β

07/06/2021, 20:55
Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάκτωρ από Β+ σε Β

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ, σε "B” από "Β+” προηγουμένως, και με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος Fitch.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τη συνεχιζόμενη διαρροή κεφαλαίων για την κάλυψη επαναλαμβανόμενων ζημιών πλήθους θυγατρικών και κυρίως της αδελφής κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ Κατασκευαστική. Αυτές οι ενέργειες, όπως σημειώνει, αποδυναμώνουν την χρηματοοικονομική της πολιτική.

Ο οίκος εκτιμά ότι η απομόχλευση της Ελλάκτωρ ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι ανέμενε αρχικά. Ωστόσο, προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή ρευστότητα της εταιρεία και η απουσία άμεσων αναγκών αναχρηματοδότησης αποτελούν θετικά στοιχεία για την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Fitch, η αξιολόγηση "Β” αντανακλά το διαφοροποιημένο προφίλ κινδύνου της Ελλάκτωρ στον τομέα των κατασκευών, καθώς οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τα διόδια απέφεραν το 60% των ενοποιημένων EBITDA το 2020, ενώ το υπόλοιπο 40% προήλθε από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά πάρκα) και τον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων.

Επιπλέον, ο οίκος αναφέρει ότι η εταιρική δομή χρέους υψηλής απόδοσης παρέχει κάποια προστασία έναντι των κινδύνων που ενέχουν η αναδιάρθρωση του αυτοκινητοδρόμου Μορέας και ο κατασκευαστικός κλάδος της Ελλάκτωρ, που παρουσιάζει μεταβλητότητα ως προς την κερδοφορία.

Επίσης, η Fitch σημειώνει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την περιορισμένη ορατότητα όσον αφορά την ανάκαμψη της οδικής κίνησης και των εσόδων της εταιρείας, καθώς και την αβεβαιότητα που γεννά η επικείμενη λήξη της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού τον Σεπτέμβριο του 2024, που θα μπορούσε να επηρεάσει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάκτωρ.

Η Fitch εκτιμά ότι η οδική κίνηση θα ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 έως τις αρχές του 2023, μόλις ένα έτος πριν τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Τέλος, προειδοποιεί ότι εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, θα αναθεωρήσει αναλόγως και την αξιολόγησή της για την εισηγμένη.