Μυτιληναίος: Θα διπλασιασθούν τα οικονομικά μεγέθη στην επόμεη τριετία

15/06/2021, 17:39
Μυτιληναίος: Θα διπλασιασθούν τα οικονομικά μεγέθη στην επόμεη τριετία

Διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της Mytilineos στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από την οικονομική χρήση του 2021, προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Mυτιληναίος. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Mυτιληναίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κερδοφορία του 2021 θα είναι διπλάσια του 2020.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μου το 2022, θα ακολουθήσει η απογείωση της Mytilineos». Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε και την συμφωνία της Mytilineos με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμφωνία και για τα δύο μέρη, σημείωσε ότι θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας.

«Αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ, κάτι που φοβόμασταν για χρόνια να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναγγείλει πως μετά το 2023 το εργοστάσιο θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου 826 MW όσο και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε και φθηνότερη ενέργεια», είπε ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos.

Όπως είπε μάλιστα η νέα μονάδα που θα είναι έτοιμη προς λειτουργία στο τέλος του χρόνου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και θα συνδεθεί με καλώδιο.

Ο ίδιος εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση λέγοντας πως τον διακρίνει ο ρεαλισμός και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Συμφωνία με Glencore

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε επίσης γνωστό την επίτευξη νέας συμφωνίας, δεκαετούς διάρκειας με τον μεταλλουργικό κολοσσό της Glencore. Όπως είπε πρόκειται για μία συμφωνία προμήθειας αξίας 1,5 δισ. δολ βάσει της οποίας το Αλουμίνιο της Ελλάδας θα προμηθεύει με εξασφαλισμένες για τέσσερα χρόνια τιμές αλουμίνα και αλουμίνιο.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις του ομίλου το 2021 ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, σημείωσε, και η εταιρεία βρίσκεται στο μέσο ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος. Όπως εξήγησε σήμερα ο δείκτης δάνεια/ EBITDA ανέρχεται σε 1,7 και ενδεχομένως θα αυξηθεί όσο πραγματοποιούνται οι επενδύσεις, αλλά όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν θα αρχίσει να πέφτει.

Σημείωσε επίσης ότι η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας παραμένει υψηλότερη από την τιμή της μετοχής της, και για αυτό το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί.

Ο ίδιος επίσης ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων φωτοβολταϊκών από τα 1,48 GW που απέκτησε από την Egnatia Group. Πρόκειται για 140 MW από το πρώτο πακέτο των 572 MW.

Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου.

Επίσης αποφάσισε η Γενική Συνέλευση η διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε 5 φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων.

Στα στελέχη επίσης θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας, ως επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Επίσης εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις του Νόμου 4720 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το βρετανικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ένας από τους όρους είναι η εκπροσώπηση κατά 25% των γυναικών στο Δ.Σ, όρος που η εταιρεία πληρεί από το 2017.

Η κυρία Ναταλία Νικολαϊδη είναι η 3η γυναίκα που επελέγη ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μεταξύ των 7 ανεξάρτητων μελών, ενισχύοντας την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η κα Ναταλία Νικολαΐδη, επελέγη σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, κ. Γεωργίου Χρυσικού, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 07.06.2022.

Επίσης ο κ. Χρήστος Ζερεφός, μετά από 9 χρόνια στη θέση του Ανεξάρτητου Μέλους, δεν είναι πλέον στη θέση αυτή, αλλά ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής του ομίλου.