Απονεμήθηκαν τα Επιχειρηματικά Βραβείο "Θαλής ο Μιλήσιος" για τρίτη χρονιά

13/09/2021, 19:50
Απονεμήθηκαν τα Επιχειρηματικά Βραβείο

Πραγματοποιήθηκε η απονομή των 3ων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα», την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη, συνδέοντας τον θεσμό με τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους.

Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την PALLADIAN COMMUNICATIONS και την GK MEDIA PUBLISHING, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων και της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κυριακή Μάλαμα, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη επαγγελματικών ενώσεων κι επιμελητηρίων, επιχειρηματίες, καθώς και στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, κ. Ντόρα Κουτροκόη.

Διακρίθηκαν εταιρείες που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα, από πρωτοπόρους στον κλάδο τους, Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να διακρίνονται σήμερα με την ίδια ή άλλη εταιρική μορφή και υπό ελληνική ιδιοκτησία.

Στην αρχή της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μίχαλου, επιχειρηματία και πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος με την πορεία του άφησε το δικό του στίγμα στην οικονομική ζωή της χώρας μας.

Ο προεδρεύων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος σημείωσε σχετικά: «Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν ένας άνθρωπος άξιος, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τεράστια προσφορά στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στον επιμελητηριακό θεσμό τον οποίο υπηρέτησε, τον οποίο πραγματικά αγάπησε σαν την οικογένειά του». Ενώ για την ελληνική οικονομία ανέφερε: «Το πλέγμα των μέτρων που εφάρμοσε η πολιτεία το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι συγκράτησε τις επιπτώσεις της πανδημίας και στην επιχειρηματικότητα και στους εργαζόμενους. Η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται σήμερα να ανακάμπτει και αν δεν υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνέχεια από την πανδημία, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος φαίνεται να είναι υψηλότερος από αυτόν που προβλεπόταν».

Για τη συνολική τους προσφορά στο ελληνικό επιχειρείν και στο κοινωνικό σύνολο, έλαβαν τιμητικά βραβεία (με αλφαβητική σειρά):

κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO

κ. Γιάννης Στουρνάρας – Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος – Εφοπλιστής

Στην διαγωνιστική διαδικασία, βραβεία έλαβαν οι 8 εταιρείες, από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες από τον 19ο αιώνα εξακολουθούν να διακρίνονται και να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Πιο αναλυτικά (με χρονολογική σειρά ίδρυσης):

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ΑΕ (1841)

Καλλικούνης (1850)

Μεγάλη Βρετάνια (1866)

Παπουτσάνης Α.Ε. (1870)

Δ. Θανόπουλος Α.Ε. (1877)

Alpha Bank (1879)

Καρέλιας (1888)

Εθνική Ασφαλιστική (1891)

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχάς, είναι ένας πάρα πολύ επιτυχημένος θεσμός. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που παρίσταμαι στα βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», αλλά είναι η πρώτη χρονιά που είμαι ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και πρέπει να σας πω ότι για μένα στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η στιγμή είναι μια λαμπρή στιγμή για την ελληνική οικονομία. Ξέρετε ότι στην αρχή της εβδομάδας, την Τρίτη, είχαμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2021 που νομίζω ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με την ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της πωλήσεως της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΏΝ με μία εξαιρετικά μεγάλη προσφορά της ITALGAS και σήμερα πραγματικά τινάχτηκε η μπάνκα στον αέρα με την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία της πωλήσεως του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σ’ έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, την αυστραλιανή Macquarie με τίμημα που απολύτως κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει. Αυτά ήρθαν σε συνέχεια του εξαιρετικά μεγάλου τιμήματος για την Εγνατία Οδό πριν από 15 μέρες. Πρόκειται δηλαδή για μία σειρά από πολύ καλές οικονομικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Βλέπετε, λοιπόν, ότι σε όλους τους τομείς γίνεται μία πολύ συγκροτημένη και πολύ οργανωμένη προσπάθεια η χώρα να πάει μπροστά. Σε αυτή μας την κυβερνητική προσπάθεια, σε αυτήν μας την εθνική προσπάθεια βραβεία όπως ο «Θαλής ο Μιλήσιος», που επιβραβεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουν την προσπάθεια, επιβραβεύουν την επιτυχία, επιβραβεύουν την επιχειρηματική ηθική, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλουν καίρια στην εμπέδωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα».

H Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κυριακή Μάλαμα, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να χαιρετίσω την εκδήλωση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και να τονίσω ότι η πρωτοβουλία έχει διπλό συμβολισμό: δίνει το στίγμα μιας οικονομίας που αντέχει και παλεύει μέσα από επιχειρήσεις που άντεξαν σε ιστορικές συγκυρίες και προχωρήσαν μπροστά και αφετέρου στέλνει το μήνυμα της διαρκούς προσπάθειας για δημιουργία και ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει παρελθόν, μέλλον και έχει και παρόν μέσα από τις επιχειρήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες και έχει σημασία ότι θέτουν στο επίκεντρο των δράσεων τους τον άνθρωπο και βρίσκονται πάντα δίπλα στις ανάγκες του, ενώ συμβάλλουν μέσα από τη δράση τους στην διάχυση της ανάπτυξης προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, επισήμανε: «Είναι επιβεβλημένο να βραβεύουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που με την καθημερινή τους δράση και παρουσία, προωθούν και υπηρετούν τη σταθερή ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή». Αναφερόμενος στον βραβευθέντα καπετάν Παναγιώτη Τσάκο σημείωσε ότι πρόκειται για «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές της παγκόσμιας ναυτιλίας που τιμά όχι μόνο την ελληνική εμπορική ναυτιλία, αλλά τιμά κυρίως και ταυτόχρονα την ελληνική ναυτοσύνη».

Μέγας χορηγός των βραβείων ήταν η Alpha Bank, χρυσός χορηγός η ΕΥ, αργυρός χορηγός η Εθνική Ασφαλιστική, και χάλκινοι χορηγοί ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η Εθνική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, η Hellas Gold, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. Χορηγός μεταφοράς ήταν η Volvo Σφακιανάκης.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής των 2ωνΕπιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» 2020, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την PALLADIAN COMMUNICATIONS και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, κ. Σύνθια Σάπικα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel, η Γενικής Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Sibylla Bendig, ανώτατα στελέχη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητηρίων, καθώς και ανώτερα στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων.

Βραβεύθηκαν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια για τη διορατικότητά τους, την καινοτόμα δράση τους, την πρωτοπορία τους, την ταχύτατη ανάπτυξή τους, την εξωστρέφειά τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνικά υπεύθυνη παρουσία τους στον επιχειρηματικό στίβο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την εναρμόνισή τους με τις αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

Διορατική Επιχείρηση: FRAPORT GREECE

Καινοτόμα Επιχείρηση: PRODYNA GREECE

Ταχύτατα Αναπτυσσόμενη Επιχείρηση: REHAU MON. ΕΠΕ

Εξωστρεφής Επιχείρηση: BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Επιχείρηση που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας: WÜRTH HELLAS SA

Εταιρικά και Κοινωνικά Υπεύθυνη Επιχείρηση: BAYER HELLAS

Ψηφιακά μετασχηματισμένη Επιχείρηση: SCHENKER A.E.

Εναρμονισμένη Επιχείρηση με τις αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης: BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Αυτός ο θεσμός που πλαισιώνει πάντα χρονικά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Επιβραβεύοντας τους άριστους του επιχειρείν αναδεικνύει ουσιαστικά τις δημιουργικές δυνάμεις της Ελλάδας, αναδεικνύει τις αξίες της επιχειρηματικότητας, το όραμα, τη διορατικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την υπευθυνότητα και την συνεισφορά στο κοινό καλό».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε: «Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και θα καθορίσουν την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Το τέλος της πανδημίας θα διαμορφώσει μία νέα οικονομική πραγματικότητα, ενώ η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, θα αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον Γενικό Διευθυντή και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρα Αθανάσιο Κελέμη για την πολυετή προσφορά του στην ενίσχυση του γερμανικού επιχειρείν στην Ελλάδα, στην καλλιέργεια και στην ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων και των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος την τιμητική βράβευση, ο Δρ. Κελέμης δήλωσε: «Και τα επόμενα χρόνια θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, όχι μόνο στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, αλλά και πέρα από αυτά».

Στο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι η επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, χαίρομαι που είμαι εδώ σήμερα και πιστεύω να μην σταματήσει τίποτα, πλέον, την επανάληψη αυτής της εκδήλωσης κάθε χρονιά. Βραβεύουμε εταιρείες με εξωστρέφεια, εταιρείες που ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και δημιουργούν δύναμη στην περιφέρεια, εκεί όπου χρειαζόμαστε να μείνουν οι νέοι και οι νέες μας».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές των βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» για την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρευρεθεί και αυτή τη χρονιά σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση, «μία εκδήλωση στην οποία αναδεικνύεται η ελληνική επιχειρηματικότητα. Μία εκδήλωση στην οποία επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν, που εξελίχθηκαν και που προχώρησαν δυναμικά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον», αναφέρθηκε και στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο πεδίο της παροχής κρατικής στήριξης στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Χρυσοί χορηγοί των βραβείων ήταν η Alpha Bank, η ΔΕΗ, η ΕΥ κι η PreZero. Αργυρός χορηγός ήταν η Εθνική Ασφαλιστική, και χορηγός μεταφοράς ήταν η Volvo Σφακιανάκης.

Κριτική επιτροπή των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» ήταν ο κ. Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Πρόεδρος της επιτροπής) και μέλη, με αλφαβητική σειρά, ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων – Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, η κ. Ευτυχία Κασελάκη, EY Greece Partner, Consulting Services – Digital Transformation and People Consulting Services Leader, ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος IMERYS GREECE S.A. & ΙΜΕRYS ΒAUXITES GREECE S.A., ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος – Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η κ. Ασπασία Μάλλιου, Δικηγόρος ΜΔΕ & Οικονομολόγος.

Οι εκδηλώσεις είχαν υβριδικό χαρακτήρα, καθώς τηρήθηκαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, ενώ περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι παρακολούθησαν με live streaming τις δύο εκδηλώσεις.

Χορηγοί επικοινωνίας και των δύο εκδηλώσεων ήταν οι εφημερίδες Παρασκήνιο και Political και τα portals insider.gr, bankwars.gr, theceo.gr, greennews.gr, mikrometoxos.gr και karfitsa.gr.

Ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος», αποτελεί μια πρωτοβουλία της Palladian Communications, η οποία το 2021 κλείνει 20 χρόνια δραστηριοποίησης στον χώρο της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων.