Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της χώρας με την ΑΜΚ της ΔΕΗ

27/09/2021, 13:03
Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της χώρας με την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Διάχυτη αισιοδοξία ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα έχει άριστα αποτελέσματα και μεγάλη επιτυχία, εκφράζουν κορυφαίοι κύκλοι της ΔΕΗ με δεδομένη και τη συμπεριφορά της μετοχής μετά την ανακοίνωση για την αύξηση.

«Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε 11,53% όταν αντίστοιχα οι μετοχές των τραπεζών μετά τις ανακοινώσεις για τις δικές τους αυξήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 30%» μας έλεγε έμπειρο οικονομικό στέλεχος της επιχείρησης.

Ηδη η επιτυχημένη διοίκηση του κ. Γ. Στάσση ακολουθώντας πιστά το πλάνο που έχει χαράξει και χωρίς να επηρεάζεται από τις («ολίγον χολερικές αφού εκπορεύονται από πλήρως αποτυχημένους πρώην ψευτομανατζαραίους συνδικαλιστές της επιχείρησης» όπως μας έλεγαν στελέχη του ΥΠΕΝ με έντονη συγκρουσιακή διάθεση) έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή πυκνές επαφές με μεγάλα funds που θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

«Γι' αυτό ακριβώς επιλέξαμε να κάνουμε την αύξηση κεφαλαίου όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει πρόσθετη αύξηση ΜΚ πάνω στην αύξηση που έχει αποφασιστεί δηλαδή upsizing.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου» μας αναλύει το έμπειρο οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ και συνεχίζει: «η μέθοδος αυτή δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων και μπορούμε έτσι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο ως προς το discount όσο και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν. Γι αυτό από την αρχή διευκρινίσαμε πως αφού η αύξηση θα υπερκαλυφθεί σίγουρα, θα αυξήσουμε το ποσό της άντλησης πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ».

Ηδη η διοίκηση της ΔΕΗ αντιμετωπίζει αιτήματα για επαφές και ενημέρωση με Pictet, Fidelity, Bluecrest, KKR, CVC Capital Partners Group, First Sentier, Waterwil, Allianz Global, Helikon, Zenon, Cleargate, Blackrock, Apollo, Twenty Four AM, Barings και άλλα μεγάλα παγκόσμια funds γεγονός που προδιαγράφει την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος και την άντληση ποσού υψηλότερου από το αρχικό.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η έκτακτη ΓΣ που θα εγκρίνει την αύξηση θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου. Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building που θα καθορίσει και την τιμολόγηση της ΑΜΚ.

Ο ΣΤΑΣΣΗΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ 3-1!

«Ας μην γελιόμαστε ο ενεργειακός χάρτης της χώρας και το …ημερολόγιο του ενεργειακού ανταγωνισμού αλλάζουν πλέον άρδην με την κίνηση –ματ της ΔΕΗ» τονίζει καθηγητής του ΕΜΠ που γνωρίζει όσο λίγοι τη διάρθρωση του ενεργειακού ανταγωνισμού και συνεχίζει ολίγον …ποδοσφαιρικά: «Ο Στάσσης το …γύρισε το μάτς! Εχανε 0-1 στο ημίχρονο το 2019 και έκανε χατ τρικ στο δεύτερο και τώρα τους κερδίζει με 3-1 με το ματς να λήγει οσονούπω με διπλό ημίχρονο και άσσο τελικό!» και εξηγεί πως πλέον «η ΔΕΗ αναλαμβάνει τα ηνία της αγοράς και θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, με τις επενδύσεις της το παρόν και το μέλλον του ενεργειακού παιχνιδιού χωρίς πλέον τις δεσμεύσεις που είχε ως αποκεντρωμένη υπηρεσία του δημοσίου. Θα …βαράει τώρα το ντέφι ο Στάσσης και οι αντίπαλοί του θα χορεύουν …κρητικούς χορούς».

«Είναι σίγουρο ότι με το 34% που θα διαθέτει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ μετά την αύξηση θα εξακολουθήσει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις της επιχείρησης. Αλλωστε πριν λίγες ημέρες, ήταν φανερό ότι οι διπλές εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από τις τεράστιες αυξήσεις, έγιναν με συνεννόηση ή και με υπόδειξη της κυβέρνησης. Θεωρούμε όμως πως τώρα πλέον μέσα στον ανταγωνισμό η ΔΕΗ θα γίνει πιο ανεξάρτητη άρα και πιο επιθετική με εμάς τους …αντιπάλους της αφού θα έχει τεράστια ρευστότητα στα ταμεία της. Προετοιμαζόμαστε προσεκτικά και …μετά φόβου Θεού που λένε περιμένουμε» μας λέει διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής εταιρίας που πουλάει ρεύμα και αέριο.

Άλλο κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής ενεργειακής επιχείρησης με μεγάλη δραστηριότητα στα αιολικά εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει πως «η ΔΕΗ μπορεί σαν ισχυρός άνεμος πλέον να σαρώσει στις ΑΠΕ σε βαθμό που να μην μπορούμε να ακολουθήσουμε. Μόνο το γεγονός πως έχει την αποκλειστική χρήση εκτάσεων στις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης-Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης, αλλά και η προνομιακή πρόσβαση που έχει στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής σε συνδυασμό τώρα με τον πακτωλό χρήματος στα ταμεία της, θα μας αφήσει χιλιόμετρα πίσω! Μόνη λύση για μας η συνεργασία με μεγάλο ξένο συγκρότημα».

Οι πιο …εχθρικοί ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρική ενέργεια και στις ΑΠΕ και εμφανίζου μεγάλη ταραχή από τις εξελίξεις, μιλούν για το ότι «η αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά μεν αλλά με ίσους όρους για όλους και αρμόδιοι γι αυτό είναι η κυβέρνηση, η ΡΑΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν η περιβόητη DG» προαναγγέλοντας έστι θεσμικές (αλλά και εξωθεσμικές ίσως;) παρεμβάσεις.

Το κορυφαίο οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ παρατηρεί περιπαικτικά: «είχαν φαγωθεί οι ανταγωνιστές να ανοίξει η αγορά εντελώς και έφθασαν μέχρι τον …Ερυθρό Σταυρό και τον …ΟΗΕ που λέει ο λόγος! Τώρα που άνοιξε εντελώς σε όλους η αγορά θα φαγωθούν για να κλείσει και να γίνει ένα προστατευόμενο κλαμπ; Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν και να σταματήσουν να κάνουν διαρροές για δήθεν εξωθεσμικές παρεμβάσεις, δεν τους φοβόμαστε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ που είναι μεγάλες και καθετοποιημένες ενεργειακές εταιρίες ή και Ομιλοι, θα προχωρήσουν σύντομα σε εκδόσεις ομολόγων αλλά και πωλήσεις πακέτων μετοχών σε μεγάλους ξένους.