Κίνδυνος για το νέο "Εξοικονομώ" η ενεργειακή κρίση

13/10/2021, 10:28
Κίνδυνος για το νέο

Αυξάνεται τόσο η επιδότηση όσο και το συνολικό κονδύλι για το «Νέο Εξοικονομώ» εξαιτίας της ιλιγγιώδους ανόδου στα οικοδομικά υλικά, που είναι σε γενικές γραμμές απότοκο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από το ΥΠΕΝ η επιδότηση θα φτάσει επιπλέον 20-25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή θα ανέβει τουλάχιστον στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό, από 180 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του νέου “Εξοικονομώ”.

«Η πλατφόρμα του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου» μας είπε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ που πρόσθεσε πως «οι νέες διεργασίες για το πρόγραμμα θα το ανεβάσουν από τα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με την αναθεώρηση και με τη μόχλευση θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, υπολόγισε τελικό ποσό στην αγορά περί το 1,2 δις».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην αγορά πλέον υπάρχουν κατασκευαστές και εργολήπτες του «Νέου Εξοικονομώ» που ζητάνε αναπροσαρμογή των συμβολαίων και απειλούν με προσωρινή διακοπή των εργασιών έως ότου …φτηνήνουν πάλι οι τιμές, ενώ τα ίδια παρατηρούνται και στις ανακαινίσεις.

Οπως λένε οι ίδιοι, «οι προσφορές που δώσαμε για το Πρόγραμμα πλέον δεν ισχύουν και πάμε για ακριβότερες» ενώ οι άνθρωποι του ΥΠΕΝ παρατηρούν πως «η ανατροπή αυτή σημαίνει πως χιλιάδες νοικοκυριά που ήθελαν να μπουν στο πρόγραμμα και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους, ίσως ψαλιδίσουν τις εργασίες μη μπορώντας να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα ακόμη και με τους νέους όρους».

Υπενθυμίζουμε ότι η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 75%, ανάλογα µε το ατοµικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί από τραπεζικό δανεισµό και να αποπληρωθεί με ευνοϊκούς όρους. «∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν για πρώτη φορά και ιδιοκτήτες για σπίτια που ενοικιάζουν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής το χρησιµοποιεί ως κύρια κατοικία, ενώ το φιλόδοξο πρόγραμμα θα αναβαθμίσει σχεδόν 70.000 κατοικίες, με έμφαση στα νοικοκυριά που εμφανίζουν οικονομική αδυναμία» μας λέει ο άνθρωπος-κλειδί του ΥΠΕΝ για το Πρόγραμμα.

Υπάρχουν όμως και περιοριστικοί όροι για να μην ξεφεύγει η κατάσταση αφού «οι διαδικασίες αναβάθμισης θα ολοκληρώνονται σε ένα χρόνο από την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, ενώ στο εξάμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο (30%) των επιλέξιμων εργασιών, αλλιώς η ποινή θα είναι απένταξη του έργου» όπως προσθέτει.