Μεγάλα δημόσια έργα και πανευρωπαϊκή πρωτιά στο BIM Conference

13/10/2021, 18:41
Μεγάλα δημόσια έργα και πανευρωπαϊκή πρωτιά στο BIM Conference

Σε τροχιά … προαπαιτούμενου μπαίνει πλέον και στην Ελλάδα το τεχνολογικό οικοσύστημα BIM, με τα μεγαλύτερα των δημοσίων έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, τις επεκτάσεις και αναπλάσεις των σιδηροδρομικών υποδομών, να το έχουν ως προδιαγραφή. 

Tο παραπάνω αναδείχτηκε μέσα από το BIM Conference, το συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η BOUSSIAS.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε στον χαιρετισμό τους προς τους σύνεδρους: «Πρόθεσή μας είναι να ωριμάσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας με την σταδιακή ενσωμάτωση της τεχνολογίας ΒΙΜ, εφαρμόζοντας την αρχικά σε μεγάλης κλίμακας έργα και ακολούθως όταν η αγορά θα έχει προσαρμοστεί και θα έχει αφομοιώσει τις νέες τεχνολογίες να καταστήσουμε την εφαρμογή του ΒΙΜ υποχρεωτική για όλα τα έργα».

«Στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό κάνουμε ακόμη μία ανοιχτή εκδήλωση για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. Αυτές θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός. Ο κ. Στασινός δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το ΤΕΕ θα σταθεί ως τεχνικός σύμβουλος και αρωγός της Πολιτείας σε όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου.

Στο BIM Conference σημειώθηκε και μια πανευρωπαϊκή πρωτιά. Η μελέτη σχετικά με τον υπολογισμό κόστους και οφέλους για τη χρήση BIM στους δημόσιους διαγωνισμούς που εκπόνησαν η EU BIM Task Group και οι συνεργάτες της, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο κράτους – μέλους της ΕΕ. Την Task Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το BIM εκπροσωπεί στην Ελλάδα η κα Λιάνα Αναγνωστάκη, μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή της EU BIM Task Group. Στόχος της μελέτης είναι να δοθεί στις δημόσιες αρχές, αλλά και στους διαχειριστές των υποδομών, η δυνατότητα να εκτιμούν εκ των προτέρων την αναλογία κόστους – οφέλους της υιοθέτησης της BIM για κάθε συγκεκριμένη προβλεπόμενη επένδυση και να αποφασίζουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μετρήσιμους δείκτες.

Μετά τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο θα σχεδιαστεί εξαρχής με την τεχνολογία ΒΙΜ, η χρήση του ΒΙΜ θα καταστεί προαπαιτούμενη και για όλες τις επερχόμενες επεκτάσεις του δικτύου ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Νικόλαος Κουρέτας.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης, από το βήμα του BIM Conference ανακοίνωσε πως σε όλα τα τεύχη δημοπράτησης που αφορούν σε διαγωνιστικές διαδικασίες για τους τεχνικούς συμβούλους, που θα ακολουθήσουν των έργων σύνδεσης των σιδηροδρόμων με τα μεγάλα λιμάνια, έχουν τεθεί προδιαγραφές για ΒΙΜ. Tόνισε επίσης πως σε όλες τις δημοπρατήσεις του 2021 η εταιρεία έχει εισάγει την αναγκαιότητα ο ανάδοχος να καταθέσει τα as build σχέδιά του και να σχεδιάσει το έργο του σε ΒΙΜ.

Στην διάρκεια του BIM Conference παρουσιάστηκαν, επίσης, κορυφαία αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά projects, που υπογράφουν Έλληνες μηχανικοί από τον αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό χώρο, σε όλο τον κόσμο: Ο Πύργος του Πειραιά (PILA STUDIO), η Μαρίνα της Αγίας Νάπας στην Κύπρο (VAP Architects), το TETRIS Project στις Μπαχάμες (OOAK Architects), τα κεντρικά της αρχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του Ντουμπάι - DEWA (EB Architects), σιδηροδρομικό έργο υποδομής στην Εσθονία (ADT OMEGA) και άλλα σημαντικά έργα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της EU BIM Task Group και την Τιμητική Υποστήριξη της ΠΕΔΜΕΔΕ.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Elval Colour, Hill International, isZEB, Knauf, TUV Hellas, ISOMAT, OTEAcademy.