Επενδύσεις, εξαγορές και εξωστρέφεια για την Αγγελάκης

15/10/2021, 09:37
Επενδύσεις, εξαγορές και εξωστρέφεια για την Αγγελάκης

Επενδύσεις ύψους €20 εκατ. δρομολογεί η εταιρεία Αγγελάκης ΑΕ η οποία εφέτος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 30%. 

Παράλληλα, η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέα καινοτόμα προϊόντα, μέσω συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά μονάδας πρωτογενούς παραγωγής στην Αττική.

Ο Θάνος Αγγελάκης, διευθύνων σύμβουλος της Αγγελάκης ΑΕ, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας θα υλοποιηθεί παρά τις δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει για το σύνολο των επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού κλάδου, το ενεργειακό κόστος, η αύξηση του κόστους θέρμανσης και το υψηλό κόστος ζωοτροφών. Όπως είπε, «σε σχέση με άλλες κατηγορίες τροφίμων, το κοτόπουλο έχει τις μικρότερες ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, στις εταιρείες του κλάδου καταγράφονται ανατιμήσεις 6-8% ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες το επόμενο διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγγελάκης, ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας Ελλάδος έστειλε επιστολή στο ΥπΑΑΤ στην οποία ζητά στήριξη των πτηνοτροφικών μονάδων από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του κόστους θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές και δεν περιλαμβάνουν τις πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών έχουν δημιουργήσει στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των πτηνοτροφικών μονάδων για να μην έχουμε νέες αυξήσεις τιμών» ανέφερε ο κ. Αγγελάκης και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας».

Με στόχο την αύξηση παραγωγής, η εταιρεία προχωρά την επόμενη πενταετία σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επέκταση του εργοστασίου πτηνοσφαγής, αγορά νέων ψυκτικών θαλάμων, δημιουργία μονάδας προψημένων και έτοιμων γευμάτων, εκσυγχρονισμό και επέκταση του εκκολαπτηρίου ενώ εξετάζεται και η είσοδος στης εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά προς ιδία χρήση.

Για τις επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν ίδια κεφάλαια, επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο καθώς επίσης και τραπεζική χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη άνοιξη θα ολοκληρωθεί επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και συσκευαστικές μηχανές ενώ η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε εκκολαπτήριο αυγών στον Αυλώνα.

Η "Αγγελάκης" αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πουλερικών στην Ελλάδα με περισσότερους από 300 υπαλλήλους και συνεργάτες. Από το 1992, διατηρεί υπερσύγχρονη μονάδα στην περιοχή του Πούρνου Ευβοίας. Η δυνατότητα παραγωγής ζωοτροφών ετησίως ανέρχεται στους 70.000 τόνους ενώ η εκτροφή πουλερικών ανέρχεται κατ' ελάχιστο σε 6 εκατ. κοτόπουλα ετησίως. Η εταιρεία το 2020 παρουσίασε πωλήσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ ενώ για το σύνολο της φετινής χρήσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 27 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, που αντιστοιχούν στο 8% του τζίρου, τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε περισσότερες από δέκα χώρες παγκοσμίως με κύριες αγορές την Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία. Εφέτος οι εξαγωγές καταγράφουν ρυθμό ανάπτυξης 35% με πιο πρόσφατη εξέλιξη την είσοδο της εταιρείας στην αγορά του Χονγκ Κονγκ όπου οι προϊοντικοί κωδικοί «Ελαιοπουλάκι» διανέμονται από τοπικό συνεργάτη σε δίκτυα λιανικής αλλά και στην αγορά του food service, ενώ διατίθενται παράλληλα και σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης. Στόχο της διοίκησης αποτελεί η διεύρυνση των συνεργασιών της εταιρείας για την είσοδο σε νέες αγορές.