Σε ενέργεια από σκουπίδια επενδύει η ΔΕΗ

02/11/2021, 12:17
Σε ενέργεια από σκουπίδια επενδύει η ΔΕΗ

Επέκταση των επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος με πρώτη ύλη τα απορρίμματα σχεδιάζει η ΔΕΗ με τα χρήματα που θα αντλήσει από την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η αύξηση σημειώνει ήδη τεράστια επιτυχία αφού μέσα σε μία ώρα υπερκάλυψε ολόκληρο το ζητούμενο ποσόν των 1,35 δις. ευρώ στα 9 ευρώ οπότε αποκλείεται να «γείρει» προς τα κάτω η τιμή.

Ο τομέας της παραγωγής ρεύματος από απορρίμματα ήταν από τα πρώτα στοιχήματα στο σχεδιασμό της διοίκησης του κ. Γ. Στάσση ήδη από τα τέλη του 2019 και υλοποιείται τώρα με τα κονδύλια από την πρώτη αύξηση ΜΚ εδώ και 20 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα να μειώσει ή και να αποφύγει τελείως τα υψηλά κοινοτικά πρόστιμα που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Η μονάδα ρεύματος από απορρίμματα θα φθάσει σε δυναμικότητα τα 400 Μεγαβάτ με πρώτες ύλες RDF ή SRF που προέρχονται από τη διαλογή και την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας θα είναι περιοχές με «αποσυρόμενα» εργοστάσια όπως Π.Χ. η Πτολεμαίδα ή η Μεγαλόπολη.

Υπενθυμίζουμε πως το επενδυτικό της ΔΕΗ ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2024. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται και «επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή, όπου και η μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα» όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης.

«Κάνουμε ότι και οι ενεργειακές εταιρίες στις προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπου χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τέτοιες μονάδες λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν κατασκευαστεί ακόμη και στα κέντρα μεγάλων πόλεων, όπως στη Στοκχόλμη και το Οσλο αλλά εκεί η διαλογή απορριμμάτων γίνεται μέσα στα σπίτια αφού υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, εδώ στην Ελλάδα μην περιμένετε τέτοια πράγματα» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΔΕΗ.

Η σταθερή προσήλωση της διοίκησης Στάσση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας περιλαμβάνει και ΑΠΕ μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η ΔΕΗ θα επενδύσει σε εξαγορές χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, πάνω από 2 δις. ευρώ μέχρι το 2026. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024-2026.

Σήμερα διαθέτει περίπου 7.200 Μεγαβάτ και μέχρι το 2024 θα εξαγοράσει πακέτα με φωτοβολταϊκά ή αιολικά γύρω στα 700 MW από τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.