Folli - Follie: Οι μέτοχοι ενέκριναν τη συμφωνία εξυγίανσης

04/11/2021, 18:31
Folli - Follie: Οι μέτοχοι ενέκριναν τη συμφωνία εξυγίανσης

Την πλήρη αποδοχή τους στο σχέδιο εξυγίανσης έδωσαν οι μέτοχοι της Folli Follie στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στη διαδικασία, ως γνωστόν, δεν συμμετείχαν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος οι οποίοι ως βασικοί μέτοχοι είχαν καταψηφίσει το σχέδιο εξυγίανσης.

Αντί αυτών, καθώς και άλλων μετόχων (που κατείχαν συνολικό ποσοστό 63,77%) οι οποίοι δεν συμμετείχαν ή καταψήφισαν τη συμφωνία στην έκτακτη ΓΣ τον περασμένο Μάρτιο, όπως η Fosun, η δικηγόρος Βασιλική Τσιατά ως ειδική εντολοδόχος άσκησε το δικαίωμα παράστασης και ψήφου.

Η ειδική εντολοδόχος τάχθηκε υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης, όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι που παραβρέθηκαν στη σημερινή ΓΣ που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 80%. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Γιώργος Σάμιος, CEO της Folli Follie, έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην πορεία μας προς την εξυγίανση».

Επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί του τροποποιημένο σχεδίου εξυγίανσης, απόφαση που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Σάμιος παράλληλα διέψευσε τις αναφορές περί οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο €10 εκατ., όπως έγινε λόγος κατά τη συζήτηση της αίτησης.

Σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε το σημερινό ΔΣ την προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας. Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία έως σήμερα, ο κ. Σάμιος ανέφερε πως το πτωχευτικό δικαστήριο έχει κρίνει ότι πληρούνται όλοι οι όροι της εξυγίανσης, πλην απαίτησε τροποποιήσεις σε επίπεδο ποινικών δεσμεύσεων. Κατόπιν αυτού, η συμφωνία τροποποιήθηκε και κατατέθηκε εκ νέου, με την απόφαση να αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ Σάμιος ανέφερε επίσης πως ήταν προφανές πως ο δανεισμός της εταρείας ήταν υπέρμετρος και αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης ήταν μονόδρομος, είπε. Εκπροσωπώντας το ΔΣ, τόνισε για το μοναδικό θέμα της ΓΣ που ήταν η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης της εταιρείας, πως είναι συμφέρουσα για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Και αυτό καθώς η Folli Follie απαλλάσσεται από την πλειονότητα των οφειλών της προς τρίτους, πλην των οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, τις οποίες όμως αναλαμβάνει να αποπληρώσει πλήρως η συσταθησόμενη εταιρεία OpsCo για λογαριασμό της FF.

Παράλληλα, η FF θα διατηρήσει συμμετοχή 10% στην OpsCo (της νέας εταιρείας που θα είναι ο φορέας της δραστηριότητας της FF), από την οποία η εταιρεία θα λαμβάνει ετήσια αμοιβή ποσού 150.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών για χρονικό διάστημα οκτώ ετών, μετά το οποίο προβλέπεται ότι η εταιρεία θα δύναται να εισπράττει μέρισμα ως μέτοχος της OpsCo. Τέλος σημειώθηκε πως η εταιρεία μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Εξυγίανσης καθίσταται φερέγγυα και βιώσιμη, κάτι που δεν θα συμβεί σε περίπτωση μη ευόδωσης της εξυγίανσης και πτώχευσης, η εταιρική περιουσία δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των πιστωτών και, ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι δεν θα λάβουν μέρος στο προϊόν της εκκαθάρισης.