ΔΕΗ: Με 75 εκατ. ευρώ συμμετέχει η EBRD στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

08/11/2021, 19:44
ΔΕΗ: Με 75 εκατ. ευρώ συμμετέχει η EBRD στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Με 75 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδομήσεως και Ανάπτυξης (EBRD) στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα χρήματα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα εξαιρεθούν ρητά από τυχόν επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Άλλωστε, την τριετία 2022 – 2024, η κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού στοχεύει να προβεί σε επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ, καθώς και 1 δισ. ευρώ στο σύστημα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος όλων αυτών είναι η αύξηση της δυναμικότητας σε ΑΠΕ από 3,4 GW το 2021 σε 8,4 GW το 2026, όπως υπενθυμίζει η EBRD.

Η ΔΕΗ, εξάλλου, διαθέτει καίριο ρόλο στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας και μετάβασης στην πράσινη ενέργεια (μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 56% έως το 2030).

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γίνουμε μέτοχος της ΔΕΗ και να υποστηρίξουμε τόσο τη στρατηγική του μετασχηματισμού που επιδιώκει να κινητοποιήσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια όσο και ένα εντυπωσιακό σχέδιο για την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη» δήλωσε ο Jürgen Rigterink, α’ αντιπρόεδρος της EBRD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EBRD συμμετείχε με 75,5 εκατ. ευρώ και στις δύο πρόσφατες εκδόσεις βιώσιμων ομολόγων της ΔΕΗ, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2021.

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Στάσης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, χαιρετίζοντας την επένδυση της EBRD, επεσήμανε τα εξής: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD μέσω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, δείχνοντας για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη στο σχέδιο μετασχηματισμού μας».

Στην ΑΜΚ της ΔΕΗ συμμετείχε και το αμερικανικό CVC, επενδύοντας έως 395 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει την απόκτηση του 10% των μετοχών. Τα ακριβή στοιχεία για την κατανομή των νέων μετοχών αναμένεται να γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.