EDP: Η πιο βιώσιμη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο

17/11/2021, 14:10
EDP: Η πιο βιώσιμη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο

Η EDP αναγνωρίστηκε για ακόμη μία φορά από τον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones Sustainability Index (DJSI) ως μία εκ των παγκόσμιων εταιρειών με τις καλύτερες πρακτικές βιωσιμότητας, ούσα μάλιστα η πρώτη στον κατάλογο με τις 103 εταιρείες κοινής ωφέλειας για την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αξιολογήθηκαν.

Σε μια χρονιά που σημείωσε αριθμό ρεκόρ συμμετοχών - αξιολογήθηκαν 1.843 εταιρείες, 33% περισσότερες από ότι το 2020 - η EDP ξεχώρισε και πάλι ως η μόνη πορτογαλική εταιρεία που ενσωματώνει αυτόν τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για 14 συνεχόμενα έτη.

Με τελική βαθμολογία 91 βαθμών (στους 100), τρεις περισσότερους από την περσινή χρονιά, η EDP πέτυχε την καλύτερη αξιολόγηση από την ένταξή της στο δείκτη το 2008 - μια αξιολόγηση που έχει ήδη αυξηθεί κατά 42 βαθμούς από τότε που ξεκίνησε (το 2004) τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την υποβολή αίτησης στους δείκτες. Εκτός από τον DJSI World, η EDP είναι επίσης μέλος του DJSI Europe εδώ και 12 χρόνια.

Μεταξύ των δεικτών βιωσιμότητας (ESG) που συνέβαλαν περισσότερο σε αυτή την καλή επίδοση είναι η Διακυβέρνηση & τα Οικονομικά (αύξηση 7 μονάδων) και τα Κοινωνικά (αύξηση 4 μονάδων). Κατά την αξιολόγηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η EDP κατατάχθηκε εντός των 2 κορυφαίων στην περιβαλλοντική διάσταση, εντός των 3 κορυφαίων στον τομέα της Διακυβέρνησης & Οικονομίας και εντός των 4 κορυφαίων στην κοινωνική διάσταση.

Επιπλέον, μεταξύ των 27 κριτηρίων που αξιολογήθηκαν, υπάρχουν οκτώ στα οποία η EDP σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία για φέτος: Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, ουσιαστικά θέματα, περιβαλλοντική έκθεση, κοινωνική έκθεση, επιρροή στις δημόσιες πολιτικές, υπεύθυνη εταιρική πρακτική, κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό, και ευκαιρίες της αγοράς. Στα δύο τελευταία, η EDP έλαβε επίσης το βραβείο "Best in Class".

Η φετινή έκδοση - στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά 3.559 εταιρείες του δείκτη S&P Global Broad Market Index - είχε 33% περισσότερες συμμετοχές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Τελικά, επιλέχθηκαν 322 εταιρείες για την ενσωμάτωση του DJSI World, μεταξύ των οποίων και η EDP.

Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν 13 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εκ των οποίων επτά είναι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο DJSI Europe επέλεξε 147 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πέντε εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, μία εκ των οποίων είναι η EDP.

Η αναγνώριση αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση της EDP για ορθές πρακτικές βιωσιμότητας στις διάφορες εκφάνσεις τους και τον θετικό αντίκτυπο που αυτές δημιουργούν, όχι μόνο στη λειτουργία της, αλλά και σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ως ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση, η EDP παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πρακτικές-κλειδιά για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη δημιουργία αξίας.

Ο δείκτης βιωσιμότητας Dow Jones Sustainability Index αποτελεί ένα από τα παγκόσμια σημεία αναφοράς στον τομέα της βιωσιμότητας και καθιερώθηκε το 1999 ως το πρώτο σημείο αναφοράς των μη χρηματοοικονομικών επιδόσεων για τις εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως.

Εκτός από τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες, ο δείκτης αυτός αξιολογεί κριτήρια όπως η διαφάνεια, η εταιρική διαχείριση, οι σχέσεις με τους επενδυτές, η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, και το επίπεδο ποιότητας διακυβέρνησης.