Shell: Επενδύει 1,5 δισ. δολ. σε πρότζεκτ LNG στο Κατάρ

24/10/2022, 15:48
Shell: Επενδύει 1,5 δισ. δολ. σε πρότζεκτ LNG στο Κατάρ

Η Shell επενδύσει στο LNG του Κατάρ - Το πρώτο φορτίο του North Field South αναμένεται να αποσταλεί το 2027

Ποσό 1,5 δισ. δολ. στο πλέον σύγχρονο έργο φυσικού αερίου του Κατάρ θα επενδύσει η Shell, έχοντας πρόσφατα αποκτήσει μερίδιο σε έτερο ενεργειακό πρότζεκτ της χώρας του Αραβοπερσικού Κόλπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η εταιρεία θα αποκτήσει 9,375% στο North Field South, το οποίο θα διευρύνει την παραγωγική δυνατότητα του Κατάρ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά 16 εκατ. τόνους τον χρόνο, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Σάαντ Αλ Καάμπι, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην Ντόχα. Ο Καταριανός υπουργός έκανε τις σχετικές δηλώσεις δίπλα στον CEO της Shell, Ben van Beurden.

Η Total Energies εισήλθε στο πρότζεκτ τον Σεπτέμβριο, με μερίδιο ίδιου μεγέθους με εκείνο της Shell. Το Κατάρ πωλεί το 25% του North Field South, αφήνοντας χώρο για τουλάχιστον μία ακόμη είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Παγκόσμια ζήτηση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η χώρα ενισχύει την παραγωγή της, καθώς τις δυνατότητες υγροποίησης φυσικού αερίου, εν μέσω παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης για το καύσιμο, οι προμήθειες του οποίου ήταν διεθνώς περιορισμένες ήδη πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ευρωπαϊκές χώρες μετά την έναρξη του να αναζητούν απεγνωσμένα όσες ποσότητες μπορούν να απορροφήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον van Beurden είναι “περίπλοκο”.

Ο ισχυρός άνδρας της Shell σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα μείωσης της βιομηχανικής ζήτησης για αέριο.

Το πρώτο φορτίο του North Field South αναμένεται να αποσταλεί το 2027, οπότε δεν θα έχει κάποιον ρόλο στην άμεση ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης βραχυπρόθεσμα. Στο πρότζεκτ περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων υγροποίησης αερίου, γνωστών ως “τρένων”.

Το έτερο πρότζεκτ, North Field East, το οποίο θα κοστίσει περίπου 30 δισ. δολ., θα ξεκινήσει αποστολές φορτίων το 2026.