Η κρίση χτυπά πλέον και την αγορά της Πληροφορικής

01/11/2022, 16:03
Η κρίση χτυπά πλέον και την αγορά της Πληροφορικής

Ανέστειλαν τα ψηφιακά τους πλάνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα...

Ανέστειλαν τα ψηφιακά τους πλάνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με την αναμενόμενη ύφεση να επηρεάζει τη στρατηγική τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Σε ποσοστό 58% (!) οι Έλληνες CEOs απαντούν ότι έχουν διακόψει προσωρινά ή περιορίσει τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους, ώστε να προετοιμαστούν για την επικείμενη ύφεση.

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο παγκόσμιο, καθώς το 40% των CEOs απαντά ότι έχει διακόψει προσωρινά ή περιορίσει τη στρατηγική που συνδέεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πάντως, οι CEOs κάθε άλλο παρά παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία.

Αντίθετα, το 72% των CEOs παγκοσμίως και το 68%στην Ελλάδα συμφωνεί ότι διαθέτει μια επιθετική στρατηγική ψηφιακών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιώνει μία ιστορική επιβράδυνση.

Αιτία ο διογκούμενος πληθωρισμός και η πίεση στα οικογενειακά εισοδήματα και τους εταιρικούς προϋπολογισμούς καθώς και η χαμηλή ζήτηση για συσκευές τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων.

Κατά 19,5% μειώθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs το 3ο τρίμηνο του 2022 .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση, που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί το 4ο συνεχές πτωτικό τρίμηνο για την αγορά.

Το 3ο τρίμηνο του 2022 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά μόλις 68 εκατ. μονάδες, μια ισχνή επίδοση, την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει ούτε το “back to school”, του Σεπτεμβρίου, που ήταν και αυτό απογοητευτικό.

Στην Ευρώπη τώρα, η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς κινήθηκε στην περιοχή του 26,5%, με τις πωλήσεις να κατέρχονται στα 17 εκατ. μονάδες.

Πρόκειται για το τρίτο συνεχές αρνητικό πρόσημο στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και συνιστά τη χειρότερη επίδοση διεθνώς.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία.