Η ΔΕΗ κυριαρχεί στη λιανική ρεύματος με ελάχιστες απώλειες στη διετία

02/11/2022, 08:30
Η ΔΕΗ κυριαρχεί στη λιανική ρεύματος με ελάχιστες απώλειες στη διετία

Το μερίδιό της έπεσε λίγο, από 66,3% τον Νοέμβριο του 2020 σε 62% φέτος τον Οκτώβριο.

Η ΔΕΗ εξακολουθεί να κυριαρχεί στη λιανική ρεύματος. Το μερίδιό της ωστόσο έπεσε λίγο, από 66,3% τον Νοέμβριο του 2020 σε 62% φέτος τον Οκτώβριο.

Η διετία αυτή ταυτίζεται χρονικά με την λειτουργία του target model στην Ελλάδα, αλλά έφερε και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά προμήθειας.

Ειδικά για τον Σεπτέμβριο του 2022, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε στο 62% από 64,4% τον Αύγουστο του 2022.

Αντίστοιχα το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών αυξήθηκε από 35,6% σε 38% τον Σεπτέμβριο.

«Σου θυμίζω πως όταν ξεκίνησε το target model, υπήρξαν αναστατώσεις στην αγορά προμήθειας, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση για το καθεστώς αλλαγής προμηθευτή ρεύματος.

Εννοείται πως η θυελλώδης ενεργειακή κρίση αλλάζει με γοργούς ρυθμούς τα δεδομένα στην αγορά ως προς τις μετακινήσεις πελατών από τον ένα πάροχο στον άλλο» μας λέει έμπειρο και παλαιό στέλεχος της ΡΑΕ.

Αλλά και καθηγητής του ΕΜΠ που ασχολείται σε βάθος με τα ενεργειακά μας λέει πως «τα στοιχεία μιλούν για ελπιδοφόρους ρυθμούς ως προς την κινητικότητα πελατών, ωστόσο, τα νεότερα στοιχεία για το 2021 δείχνουν υποχώρηση της τάσης και νεοσυντηρητισμό της αγοράς με μείωση ανταγωνισμού, με κύμα επιστροφής πελατών στη ΔΕΗ. Φταίνε φυσικά και οι ιδιώτες πάροχοι με τις παλινδρομήσεις τους».

Βασικές ενδείξεις απελευθέρωσης και ανταγωνισμού είναι φυσικά τα deals στην αγορά με πρώτο την εξαγορά της ΚΕΝ από την Volton και δεύτερο την εξαγορά της Watt + Volt από την Mytilineos, κάτι που δείχνει την αναπόφευκτη τάση συγκέντρωσης στη λιανική του ρεύματος, λόγω κρίσης.

Σε επίπεδο μήνα ξεχωρίζει η ανακατάταξη μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιωτών προμηθευτών με την ΗΡΩΝ να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 6,8% πίσω από την Μυτιληναίος (8,65% από 7,2% τον Αύγουστο), αφήνοντας στην 3η θέση την Elpedison με 6,5% από 6.49% τον Αύγουστο.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η NRG με 4,8% από 4.7% και η Αέριο Αττικής με 2.3% από 2,1%.

Επίσης έπεσε και η Watt + Volt από την πρώτη πεντάδα τον Αύγουστο (5η με 2,2%) στην 7η θέση με 2%, πίσω από την Volterra (2,3%) που βρίσκεται στην 6η θέση.