Οργασμός έργων πληροφορικής αλλάζει τη χώρα και τον κλάδο

16/01/2023, 15:37
Οργασμός έργων πληροφορικής αλλάζει τη χώρα και τον κλάδο

Αυτό το διάστημα συντελούνται πρωτοφανή σε έκταση και σε μέγεθος γεγονότα!

Ο μετασχηματισμός του Δημοσίου και το πέρασμά του στην ψηφιακή εποχή, μπορεί να έχει ήδη επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά ακόμα μένουν πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό, μέχρι να υπάρξει πράγματι η πολυπόθητη μετάβαση όλων των δημόσιων υπηρεσιών στις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Πρόκειται πράγματι για ένα έργο πολυσχιδές και λίαν απαιτητικό, πολύτιμο για την εξέλιξη των δομών της χώρας, το οποίο καλείται κυρίως η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) κατά το μεγαλύτερο μέρος του να υλοποιήσει, μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και την ανάθεση τμημάτων του ανά τομέα, υπουργείο ή φορέα.

Μόνο μέσα στη χρονιά που πέρασε έγιναν πάρα πολλοί διαγωνισμοί, που αφορούσαν σε έργα πληροφορικής προϋπολογισμού περί τα 1,6 δισ. ευρώ, κάποιοι εκ των οποίων έχουν προχωρήσει, άλλοι όχι ευρισκόμενοι σε διάφορα μεταβατικά στάδια.

Η ανάδειξη σε όλους τους διαγωνισμούς του αναδόχου και τελικού νικητή αποτελεί το ζητούμενο αυτή την περίοδο, καθώς ακολουθούν μέσα στο 2023 νέα μεγάλα έργα από την αρμόδια ΚτΠ, των οποίων ο προϋπολογισμός προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται κυριολεκτικά για τεράστια ποσά, που προορίζονται για την πλήρη αναμόρφωση υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, από την οποία θα βγει ωφελημένη και η ίδια η οικονομία, αλλά και οι πολίτες, καθώς θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες και ώρες ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων.

Όπως αναφέρει παράγων του κλάδου και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, αυτό το διάστημα συντελούνται πρωτοφανή σε έκταση και σε μέγεθος γεγονότα, τα οποία θα δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας, για τη χώρα πρωτίστως και τις σύγχρονες δομές της.

Αλλά και για τον ίδιο τον κλάδο και τις επιχειρήσεις του ουσιαστικά οι συντελούμενες διεργασίες, συμμαχίες, συνεργασίας και εξαγορές, προδιαγράφουν την εικόνα του για τα επόμενα τουλάχιστον 4-5 χρόνια.

Και αυτό γιατί οι ισχυροί γίνονται ακόμα ισχυρότεροι, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις ή συνασπίζονται ή αναγκαστικά αναλαμβάνουν εργολαβικές εργασίες και οι μικρότερες ή θα επιβιώσουν λόγω εξειδίκευσης ή θα απορροφηθούν.