Τα υψηλότερα ετήσια κέρδη εδώ και 115 χρόνια ανακοίνωσε η Shell

03/02/2023, 14:46
Τα υψηλότερα ετήσια κέρδη εδώ και 115 χρόνια ανακοίνωσε η Shell

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ από τότε που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η γιγαντιαία πολυεθνική πετρελαίου και του φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κέρδη έφτασαν τα $39,9 δισ. (32,2 δισ. £) το 2022, διπλάσια από το σύνολο του περασμένου έτους και τα υψηλότερα στην 115χρονη ιστορία της.

Ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ της το 2008

Το ύψος των ετήσιων κερδών ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ της Shell το 2008. Η εταιρεία είπε επίσης ότι είχε πληρώσει 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και ότι σχεδίαζε άλλη επαναγορά μετοχών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι αυτές είναι “απίστευτα δύσκολες στιγμές – βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι ανεξέλεγκτος σε όλο τον κόσμο”, αλλά ότι η Shell παίζει τον ρόλο της επενδύοντας σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο οικονομικός διευθυντής της πρόσθεσε ότι η Shell είχε πληρώσει 13 δισ. δολάρια σε φόρους παγκοσμίως το 2022. Επίσης αντιπροσώπευε το 11% των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ, μειώνοντας την πίεση στις προμήθειες που προκαλούνται από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν σημειώσει κέρδη ρεκόρ από τότε που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το γεγονός έχει εντείνει την πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται με την αύξηση των λογαριασμών.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μετά το τέλος του lockdown για τον Covid, αλλά αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αφού τα γεγονότα στην Ουκρανία οδήγησαν σε ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 128 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει στα περίπου 83 δολάρια. Οι τιμές του φυσικού αερίου επίσης εκτοξεύτηκαν αλλά έχουν πέσει από τα υψηλά τους.

Το γεγονός οδήγησε σε μεγάλα κέρδη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά τροφοδότησε επίσης αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εισφορά Κέρδους Ενέργειας

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε έναν απροσδόκητο φόρο – που ονομάζεται Εισφορά Κέρδους Ενέργειας – στα «έκτακτα» κέρδη των επιχειρήσεων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου της για μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά την κίνηση, η Shell είχε δηλώσει ότι δεν περίμενε να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, καθώς της επιτρέπεται να αντισταθμίσει το κόστος παροπλισμού και τις επενδύσεις σε έργα του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι τυχόν βρετανικών κερδών.

Ωστόσο, την Πέμπτη είπε ότι επρόκειτο να πληρώσει 134 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο απροσδόκητου Ηνωμένου Βασιλείου για το 2022 και αναμένεται να πληρώσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό σε σύγκριση με τα κέρδη της, αλλά η Shell αντλεί μόνο περίπου το 5% των εσόδων της από το Ηνωμένο Βασίλειο – το υπόλοιπο προκύπτει και φορολογείται σε άλλες δικαιοδοσίες.