Φυσικό αέριο: Τι δείχνει η αστάθεια στις τιμές – Δεν τελείωσε η μάχη για το LNG

15/06/2023, 09:05
Φυσικό αέριο: Τι δείχνει η αστάθεια στις τιμές – Δεν τελείωσε η μάχη για το LNG

Η τιμή του ευρωπαϊκού αερίου αναφοράς Title Transfer Facility (TTF) αυξήθηκε έως και 20% στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη

Η αστάθεια στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες ανέδειξε ένα αίνιγμα για τους traders, σύμφωνα με τους Financial Times: αν η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να είναι αρκετά οξεία ώστε να δικαιολογεί την εισαγωγή πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλής ζήτησης.

Η τιμή του ευρωπαϊκού αερίου αναφοράς Title Transfer Facility (TTF) αυξήθηκε έως και 20% στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, διευρύνοντας μια πορεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν σημείωσε ράλι για πρώτη φορά εδώ και 10 εβδομάδες.

Το TTF έχει μειωθεί πάνω από 90% από το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, από το ιστορικό υψηλό πάνω από τα 340 €/MwH το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη αναπλήρωνε τις αποθήκες της και μείωνε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Γιατί ανησυχούν οι traders

Ωστόσο, οι τιμές έχουν αυξηθεί από τις προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες και τις παρατεταμένες διακοπές εφοδιασμού σε βασικά κοιτάσματα στη Νορβηγία, και οι traders αρχίζουν να ανησυχούν για τον εφοδιασμό της ΕΕ σε φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες της είναι ασυνήθιστα υψηλές για αυτή την εποχή του έτους.

Ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της να είναι γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου της κατά 90% τον Νοέμβριο, οι traders ανησυχούν ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν το σχέδιο.

Αυτές περιλαμβάνουν ένα ζεστό καλοκαίρι που απαιτεί περισσότερο φυσικό αέριο, αύξηση της ζήτησης στην Ασία και επιπλέον διαταραχές στην τροφοδοσία των εναπομεινάντων ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου. Ενώ η Ρωσία συνήθιζε να καλύπτει το 90% των προμηθειών της Ευρώπης, το μπλοκ εξακολουθεί να χρειάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες για να καλύψει το έλλειμμα.

“Όλοι γνωρίζουν ότι μόλις αυτό το αέριο αρχίσει να καταναλώνεται και αν τα φορτία συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Ασία, θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια”, όταν υπήρχε παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG, δήλωσε ένας trader φυσικού αερίου.

Ασία

Σημαντικό μέρος της αύξησης των τιμών πέρυσι οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγοραστές έπρεπε να τιμολογήσουν τους Ασιάτες ανταγωνιστές τους εκτός αγοράς. Στις αρχές Ιουνίου, η αγορά φαινόταν να δείχνει ότι η Ευρώπη είχε αρκετό φυσικό αέριο, τουλάχιστον προς το παρόν. Το TTF υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν η Ρωσία αρχίσει να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω αγωγών πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αυτό συνέβη με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ – βασικός παράγοντας για την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης – είναι ήδη σχεδόν κατά 70% γεμάτες, περίπου 20% πάνω από τον προηγούμενο πενταετή μέσο όρο για την εποχή του έτους.

Η χαμηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους traders να στείλουν LNG στην Ευρώπη και να αναζητήσουν άλλες αγορές για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Παραδοσιακά, αυτές ήταν οι ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, οι οποίες πριν από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ήταν η κορυφαία αγορά για το εν λόγω καύσιμο.