Ε.Ε.Α. σε Κ. Σκρέκα: Καμία αλλαγή του επιμελητηριακού θεσμού να μην αποτελέσει αιτία αναβολής των εκλογών στα επιμελητήρια

04/04/2024, 14:30
Ε.Ε.Α. σε Κ. Σκρέκα: Καμία αλλαγή του επιμελητηριακού θεσμού να μην αποτελέσει αιτία αναβολής των εκλογών στα επιμελητήρια

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024.

Τα μέλη της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. έθεσαν στον Υπουργό μία σειρά από ζητήματα σχετικά με τον επιμελητηριακό θεσμό, τη λειτουργία της αγοράς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση εργασίας ήταν η εξεταζόμενη αναθεώρηση των Κωδικών Αναγνώρισης Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), κάτι που όμως μπορεί να επηρεάσει τη διενέργεια των εκλογών στα επιμελητήρια που έχει προγραμματιστεί εντός του 2024. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η πιθανή αλλαγή στους ΚΑΔ καθώς και η οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στον επιμελητηριακό θεσμό δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία νέας αναβολής των εκλογών στα επιμελητήρια.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στον κ. Σκρέκα, μία νέα μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών θα πλήξει το κύρος των επιμελητηρίων και του θεσμού, κάτι που -όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου- πρέπει να αποφευχθεί.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν επίσης η πρόταση του Ε.Ε.Α. για μία ρύθμιση των οφειλών στο ΓΕΜΗ, με τον Υπουργό να εμφανίζεται θετικός.

Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. έθιξε και το θέμα της καθιέρωσης της Αστικής Ευθύνης ως υποχρέωση για την άσκηση επαγγέλματος, κάτι που ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επανέλαβε το μακροχρόνιο αίτημα για εξέταση της πιστοποίησης των διαφόρων κλάδων (π.χ. Μεσίτες), προτάσεις που ο κ. Σκρέκας δεσμεύθηκε να εξετάσει.

Στην αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής.

Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία μίας ουσιαστικής συνάντησης με τον κ. Σκρέκα στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για διάφορα θέματα που εφόσον προχωρήσουν μπορούν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία. Μεταξύ αυτών ήταν και η συζήτηση που έχει ανοίξει για διάφορες αλλαγές στον επιμελητηριακό θεσμό. Εμείς επαναλάβαμε την πάγια θέση του Ε.Ε.Α. για την ανάγκη της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στον προβλεπόμενο χρόνο. Μία νέα αναβολή των εκλογών υποβαθμίζει τον ίδιο τον θεσμό. Και επειδή αποτελεί υποχρέωση μας η προστασία του, εκφράσαμε στον Υπουργό την έντονη αντίθεση μας στο οποιοδήποτε σενάριο μετάθεσης των εκλογών. Υπενθυμίζω ότι η τελευταία φορά που έγιναν εκλογές ήταν στα τέλη του 2017.

Σχετικά με άλλα θέματα που θέσαμε, για κάποια από αυτά ο κ. Σκρέκας μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν ενώ τα υπόλοιπα θα εξεταστούν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολύ καλό κλίμα με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς ο στόχος για τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι κοινός. Η προσπάθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται.»