Η πτώση της Κου Κλουξ Κλαν

14/06/2020, 22:13
1

Στα τέλη του 1865, μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ηττημένων αξιωματικών του Νότου συνωμότησαν για να συγκροτήσουν μια λέσχη κοινωνικών συναναστροφών στο Πουλάσκι του Τενεσί. Βάσισαν τα αλλόκοτα εμβλήματα της λέσχης τους και την εμμονή τους σε μυστικές τελετουργίες για την ένταξη μελών σε μια ακίνδυνη αδελφότητα που λεγόταν Γιοι της Μάλτας. Ονόμασαν την ομάδα Κου Κλουξ Κλαν. Για τα επόμενα 150 χρόνια ο ρατσισμός και η βία της Κλαν θα παραμόρφωνε τη ζωή των Αμερικανών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, τα μέλη της Κλαν λιντσάρισαν, βίασαν και δολοφόνησαν, διαπράττοντας τρομοκρατικές ενέργειες, διασπείροντας ρατσιστική προπαγάνδα και τρομοκρατώντας τους Αμερικανούς μαύρους για να μην ασκούν τα δημοκρατικά εκλογικά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα, μαύροι και λευκοί Αμερικανοί έχουν αγωνιστεί ενάντια στην τυραννία της Κλαν – και όχι μόνο στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστείλει δύο φορές την Κλαν, μία στα τέλη του 19ου αιώνα και ξανά στα μέσα του 20ού.

Ωστόσο, και τις δύο φορές η Κλαν έχει σηκώσει κεφάλι, προκαλώντας εκ νέου αγανάκτηση. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταμόρφωσε τον Νότο από οικονομική δύναμη σε φτωχό συγγενή του Βορρά. Η χειραφέτηση των σκλάβων στον Νότο έπληξε το κύρος των λευκών και την οικονομική και άνετη ζωή που είχαν χτίσει στις πλάτες των σκλάβων τους. Η Κλαν εξαπλώθηκε ραγδαία σε κάθε νότια πολιτεία, επιβάλλοντας το βασίλειο του τρόμου σε μια περιοχή ήδη αποδιοργανωμένη από τον πόλεμο. Επικεφαλής σε κάθε κομητεία ήταν ένας Μέγας Γίγας. Οι τέσσερις βοηθοί του ονομάζονταν Γκόμπλιν. Ένας Μέγας Θησαυροφύλακας ήλεγχε τα οικονομικά και ένας Μέγας Γραφέας ενημέρωνε το ημερολόγιο. Αυτή η παράλογη νομενκλατούρα υπέθαλπε τον ρατσισμό και την ωμότητα με τα οποία η Κλαν στιγμάτισε την περιοχή. Η κυβέρνηση του δημοκρατικού Οδυσσέα Γκραντ στην Ουάσινγκτον ήθελε να κατοχυρώσει νομικά την ισότητα των πρώην σκλάβων του Νότου και να δεσμεύσει ομοσπονδιακά κεφάλαια για την Ανασυγκρότηση ενός νέου Νότου. Όμως πολλοί νότιοι δημοκρατικοί επιθυμούσαν την ανοικοδόμηση του Παλιού Νότου μέσω πολιτειακών φυλετικών νόμων και βίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:


https://theface.gr/%cf%80%cf%84%cf%8e%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%be-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%ac%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b1/