Ανασχηματισμός με το βλέμμα σε κάλπες

25/05/2020, 15:25
1

Το πρόγραμμα παροχών, επιδομάτων και φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήνει εκλογικό σκηνικό. Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό στις αρχές Ιουνίου ή αν θα πάει σε εκλογές. Βέβαια το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ανασχηματισμό τον Ιούνιο και εκλογές τον Σεπτέμβριο πριν οι συνέπειες της ύφεσης αρχίσουν να προκαλούν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Oι σκέψεις για τα πόστα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στο Μαξίμου έχουν καταλήξει στους υπουργούς που θα μείνουν αμετακίνητοι.

Στην κατηγορία αυτή είναι οι: Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Τσιάρας, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντίθετα θεωρούν δεδομένη τη μετακίνηση του Στέλιου Πέτσα σε παραγωγικό υπουργείο, την απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη και του Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μάχη για την παραμονή δίνει η Νίκη Κεραμέως, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δεύτερες σκέψεις μετά τον… αφορισμό της από τον Αμβρόσιο.

Στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη από το Γεωργίας στο Ναυτιλίας.

Κομμένος θεωρείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος οι μετοχές του οποίου στο Μαξίμου είναι πεσμένες.

Αντίθετα παραμένει στη θέση του ο Νότης Μηταράκης που έχει την απόλυτη ευθύνη για το προσφυγικό.

Ο Βασίλης Κικίλιας που έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μετοχές του, μετακινείται πιθανότατα στο υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ισχυρή ομάδα

Παραμένει ακλόνητη η ισχυρή ομάδα στο υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων με τον Κ. Καραμανλή να έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα πρόγραμμα – μαμούθ, για δημόσια έργα κόστους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσωπική επιλογή

Έκπληξη αποτελεί το πρόσωπο που προορίζεται για αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Πρόκειται για γυναίκα, έμπειρο δικαστικό, που διατέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Όπως πληροφορούμαι πρόκειται για προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαρωτικές αλλαγές

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες απομακρύνονται οι: Αλκιβιάδης Στεφανής από το υπουργείο Αμύνης, η Φωτεινή Αραμπατζή από το Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Χρίστος Δήμας στο Ανάπτυξης, όπως και ο Γιάννης Τσακίρης από το ίδιο υπουργείο.

Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι: Γιώργος Ζαββός από το Οικονομικών, ο Γιώργος Γεωργαντάς από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βασίλης Διγαλάκης από το Παιδείας, ο Θεόδωρος Καράογλου από το Εσωτερικών και η Δόμνα Μιχαηλίδου από το Εργασίας.

Προς αξιοποίηση…

Στη λίστα προς αξιοποίηση σε κυβερνητικές θέσεις περιλαμβάνονται οι: Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Ταραντίλης, Σπήλιος Λιβανός, Θάνος Πλεύρης, Γιώργος Στύλιος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κώστας Γκιουλέκας και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Αμετακίνητος παραμένει στο Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης και βεβαίως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.