Καταπέλτης η απόφαση του Αρείου Πάγου για διοικητή νευραλγικής κρατικής υπηρεσίας

05/07/2020, 23:20
3H KARDIA

Καταπέλτης είναι η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για τον διοικητή νευραλγικής κρατικής υπηρεσίας, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα στρατηγικός εταίρος στο blog “troktiko”, που είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα για εκβιασμούς.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία παραπέμπει αμετάκλητα τον εν λόγω ανώτερο κρατικό λειτουργό για κατάχρηση εξουσίας, είναι άκρως αποκαλυπτική για το πώς λειτουργούσε η συγκεκριμένη κρατική υπηρεσία και οι δίαυλοι επικοινωνίας που είχε εξασφαλίσει με τον υπόκοσμο.

Ο διοικητής της υπηρεσίας γνώριζε για το συμβόλαιο δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια και τον είχε ειδοποιήσει δέκα ημέρες πριν την εκτέλεσή του.

Γνώριζε επίσης για το συμβόλαιο εκτέλεσης που είχε υπογραφεί για πασίγνωστο εκδότη, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για να προστατέψει την οικογένειά του.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα ο διοικητής της κρατικής υπηρεσίας παρείχε στον διαχειριστή του blog “troktiko” Σωκράτη Γκιόλια οδηγίες για τη διατήρηση της ανωνυμίας του και τη διαχείριση παραπόνων των πολιτών σε σχέση με τις αναρτήσεις, οι οποίες ήταν συχνά συκοφαντικές, γεγονός που ο κατηγορούμενος γνώριζε.

Μάλιστα προέκυψε ότι λίγες μέρες πριν τη δολοφονία Γκιόλια ο κατηγορούμενος τον είχε προειδοποιήσει να είναι πολύ προσεκτικός το επόμενο διάστημα.

Ενόψει επικείμενης έρευνας ενημέρωνε τον Σωκράτη Γκιόλια ώστε να του παράσχει τη δυνατότητα να απομακρύνει από τον χώρο της οικίας του την κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, προκειμένου να είναι αδύνατη η σύνδεσή του με το πρόσωπο του διαχειριστή του συγκεκριμένου ιστολογίου.

Συμβόλαιο θανάτου

Στο πόρισμα παρατίθεται και η κατάθεση του αδελφού του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του ο αδελφός μου μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο διοικητής Σ., του μίλησε με ασάφειες και του είπε «τις επόμενες 15 μέρες να προσέχεις». Αυτό προβλημάτισε πάρα πολύ τον αδελφό μου. Στην προσπάθειά του να εκμαιεύσει τι εννοούσε ο Σ., εξακολουθούσε να μιλάει με ασάφειες και στο τέλος είπε ότι θα χακάρουν το… Ο αδελφός μου μου είπε ότι ο Σ. τον είχε ενημερώσει για συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου Θ.Α.

Ο διοικητής της νευραλγικής υπηρεσίας είχε υποδείξει επίσης στον Σωκράτη Γκιόλια να συστήσει offshore.

Toυ υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα την άνοιγε με σκοπό να απορροφάται ο κραδασμός από τις πιέσεις που ασκούσε το τμήμα του.

Πολλές φορές έπαιρνε τον ρόλο του στρατηγικού συμβούλου και ως γνώστης και καθ΄ ύλην αρμόδιος, προστατεύοντας το απόρρητο στην ομάδα που έκανε αναρτήσεις.

Ο διοικητής της νευραλγικής κρατικής υπηρεσίας παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος για την πράξη της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.