Ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές που ναυπηγούν 244 πλοία

12/05/2019, 10:00
1

Αν και οι έλληνες εφοπλιστές έχουν «μειώσει στροφές» όσον αφορά τις παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στα μεταχειρισμένα, παρ' όλα αυτά έχουν σε εξέλιξη από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons αυτή την περίοδο ναυπηγούνται για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων 244 πλοία συνολικής χωρητικότητας 9,2 εκατομμυρίων τόνων-gross tonnage. H Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση του καταλόγου αυτού με την Ιαπωνία να είναι πρώτη με 579 παραγγελίες και την Κίνα δεύτερη με 480.

Το 65% των ελληνικών παραγγελιών είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί το 2019, το 25% τα 2020 και τα υπόλοιπα πλοία το 2021.

Ο ελληνικόκτητος στόλος θα είναι από τους πιο σύγχρονος παγκοσμίως και θα συμμορφώνεται με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, που αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Άλλωστε οι μεγάλοι ναυλωτές, που είναι συνήθως πολυεθνικές εταιρείες, επιλέγουν τα νεότευκτα πλοία για λόγους ασφάλειας αλλά και οικολογικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarskons αυτή την χρονική περίοδο, Μάρτιος του 2019 οι Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν σε εξέλιξη μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα και σχηματίζουν το Τοp 5 είναι:

-Ο Ιωάννης Αγγελικούσης με τρεις εταιρείες που ανήκουν στον Όμιλο, έχει πρόγραμμα για 22 πλοία. Η Maran Dry, πρώην Anangel Maritime Service, κτίζει τέσσερα φορτηγά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 840.000 τόνων dw. Η Maran Τankers ναυπηγεί πέντε δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 1,1 εκατομμυρίων τόνων. Η Maran Gas έχει συμβόλαια για 13 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-LNG συνολικής χωρητικότητας 1,2 εκατομμυρίων τόνων. Ο Γιάννης Αγγελικούσης έχει το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα παγκοσμίως όσο αφορά ιδιώτη πλοιοκτήτη.

 • Ο Γιώργος Λογοθέτης με την Lomar Shipping έχει σε παραγγελία 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, containerships, συνολικής χωρητικότητας 3,3 εκατομμυρίων τόνων.
 • Η Άννα Αγγελικούση με τις εταιρείες Alpha Tankers και Pantheon ναυπηγεί συνολικά 13 πλοία εκ των οποίων 10 είναι δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 1,1 εκατομμυρίων τόνων και τρία LNG 258.000 τόνων
 • Ο Γιώργος Οικονόμου με την Cardiff Marine έχει δώσει παραγγελίες για 11 πλοία LNG χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου τόνων.
 • Ο Πήτερ Λιβανός με την Gaslog έχει στις γιάρδες εννέα LNG πλοία συνολικής χωρητικότητας 852.016 τόνων.
Στον πίνακα των ναυπηγήσεων για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων υπάρχουν και άλλα ονόματα γνωστών πλοιοκτητών όπως:

 • Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Capital Maritime έχει οκτώ υπό ναυπήγηση πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω των δύο εκατομμυρίων τόνων. Εξ αυτών έξι είναι LNG και δύο δεξαμενόπλοια.
 • Ο Ευάγγελος Αγγελάκος με την Angelakos Hellas ναυπηγεί οκτώ φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 656.000 τόνων dw.
 • Ο Λου Κολλάκης με την Chartworld Shipping έχει βάλει παραγγελίες για έξι φορτηγά πλοία συνολικής χωρητικότητας 492.000 τόνων dw.
 • Ο Ανδρέας Μαρτίνος με την Minerva ναυπηγεί συνολικά έξι πλοία συνολικής χωρητικότητας 552,7 χιλιάδων τόνων. εκ των οποίων τρία είναι LNG, δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο.
 • Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Νίκος Τσάκος έχουν παραγγελίες για έξι πλοία συνολικής χωρητικότητας 718.000 τόνων. Από αυτά τέσσερα είναι δεξαμενόπλοια συνολικής 554.000 τόνων και δύο φορτηγά συνολικής χωρητικότητας 164.000 τόνων.
 • Ο Γιώργος Προκοπίου με τον όμιλο της Dynacom έχει παραγγελίες για πέντε πλοία χωρητικότητας 513.000 τόνων εκ των οποίων τρία δεξαμενόπλοια και δύο LNG.
 • Ο Ντίνος Μαρτίνος της Thenamaris ναυπηγεί πέντε πλοία εκ των οποίων τρία είναι δεξαμενόπλοια και δύο LNG.
 • Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος με την Costamare έχει δώσει παραγγελίες για πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 50.760 «κουτιών».
 • Ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης με την Latsco έχει δώσει παραγγελίες για τέσσερα πλοία LNG.
 • Οι Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης της Laskaridis Group ναυπηγούν τέσσερα φορτηγά πλοία
 • Ο Γιάννης Αλαφούζος με την Kyklades Maritime έχε παραγγελία για τέσσερα υπερ-δεξαμενόπλοια τα λεγόμενα VLCC χωρητικότητας 319.000 τόνων το καθένα με το σύνολο να ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια τόνους.
 • Η Αγγελική Φράγκου με την Navios Acquisition ναυπηγεί τέσσερα υπερ-δεξαμενόπλοια χωρητικότητας το καθένα 311.000 τόνων και συνολική 1,2 εκατ. τόνων.
 • Ο Πέτρος Παππάς με την Star Bulk ναυπηγεί τρία φορτηγά πλοία.