Παρέμβαση των Ελλήνων εφοπλιστών για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς

13/03/2020, 10:40
1

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στη ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου. Για την αντιμετώπισή τους η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS). Ένα από τα προβλήματα έχει να κάνει με το έμφραγμα στα ναυπηγεία κυρίως της Κίνας, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι ετήσιες επιθεωρήσεις των πλοίων, άρα και να μην μπορούν να δώσουν οι νηογνώμονες πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και τα πλοία να μένουν δεμένα. Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΕ που εισηγήθηκε λήψη μέτρων, ενημέρωσε τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι, σε περιπτώσεις πλοίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων (International Association of Classification Societies – IACS), ενημέρωσε ότι τα μέλη του-νηογνώμονες- θα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κάθε αίτημα που αφορά στην απονομή / διατήρηση της κλάσης πλοίου που αντιμετωπίζει πρόβλημα «σε περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας ή/και “εξαιρετικών περιστάσεων” (exceptional circumstances)».

Ο IACS παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμος από κοινού με τα μέλη του να επέμβει συντονισμένα προς υποστήριξη της ναυτιλίας και των κρατικών αρχών για την πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν.

Επίσης, η ΕΕΕ με εγκύκλιό της ενημέρωσε τα μέλη της ότι «όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, που προσεγγίζουν σε λιμένες των ΗΠΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές (Reports) στις αρμόδιες υγειονομικές και Λιμενικές Αρχές, εφόσον έχουν υπάρξει περιπτώσεις μελών του πληρώματος ή επιβατών που έχουν νοσήσει ή πεθάνει, εντός χρονικής περιόδου 15 ημερών πριν τον κατάπλου του πλοίου στους λιμένες των ΗΠΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στα μη επιβατηγά εμπορικά πλοία, τα οποία είχαν προηγουμένως προσεγγίσει σε λιμένες του Ιράν και της Κίνας (με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) ή επιβιβάσθηκαν σε αυτά μέλη πληρώματος από τους εν λόγω λιμένες εντός των τελευταίων 14 ημερών, χωρίς κρούσματα ασθενών ναυτικών, θα επιτρέπεται η προσέγγισή τους στους λιμένες των ΗΠΑ για τη διενέργεια δραστηριοτήτων / εργασιών, τηρώντας τους σχετικούς περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες Αρχές.