Ρεκόρ κερδών για την CPLP του Ομίλου Μαρινάκη

08/10/2021, 12:43
Ρεκόρ κερδών για την CPLP του Ομίλου Μαρινάκη

Σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η Capital Product Partner L.P. (CPLP) του Ομίλου Μαρινάκη.

Η ναυτιλιακή εταιρεία είναι εισηγμένη από το 2007 στο Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης και ελέγχει έναν σύγχρονο στόλο 19 πλοίων ο οποίος περιλαμβάνει 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με συνολική μεταφορική ικανότητα 95.000 TEU και ένα πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου τύπου Capesize.

Όλα τα πλοία της εταιρείας είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους δεν ξεπερνά τα 8,8 έτη, τοποθετώντας τη μεταξύ των ναυτιλιακών με τους νεότερους στόλους και πιο προηγμένους στόλους διεθνώς.

To τελευταίο διάστημα η CPLP εισήλθε στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποκτώντας τρία νέα πλοία μεταφοράς LNG ικανά να μεταφέρουν 525.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ διατηρεί το δικαίωμα (option) για την απόκτηση τριών ακόμη, για τη χρηματοδότηση των οποίων ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύνολο των πλοίων της εταιρείας είναι ναυλωμένα από τις μεγαλύτερες ενεργειακές και ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου όπως η MSC, η ΒΡ, η Cheniere και η Hapag Llody με μακροχρόνιες συμβάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλές και εγγυημένες αποδόσεις στην CPLP και ταυτόχρονα την προστατεύουν από τις διακυμάνσεις της ζήτησης και των ναύλων.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας η οποία είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται πάνω από 400% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στα 35,4 εκατ. δολάρια, έναντι 8,7 εκατ. δολάρια του αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και τα συνολικά έσοδά της να αυξάνονται κατά 9% (στα 39,8 εκατ. δολάρια) την ίδια περίοδο.

Ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας της είναι ότι από την είσοδό της στον NASDAQ, η εταιρεία δίνει σταθερά τριμηνιαίο μέρισμα στους μετόχους της.

Η είσοδος στην αγορά μεταφοράς LNG εντάσσεται στη νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της CPLP με την οποία συμβάλλει έμπρακτα στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για καθαρότερες θαλάσσιες μεταφορές. Τα νέα LNG Carriers της εταιρείας κινούνται με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο παράγει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, ενώ είναι και 23% αποδοτικότερα ενεργειακά από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα. Με την ένταξη τους στον στόλο της, η εταιρεία πέτυχε να μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 8% και παράλληλα διεύρυνε το πεδίο των δραστηριοτήτων της.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει υιοθετήσει σε όλες τις δραστηριότητές της τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Εταιρικής Διακυβέρνησης), ενώ συμμετέχει και σε πλήθος από ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη νέων πιο καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων στη ναυτιλία.

Πρόσφατα μάλιστα, η CPLP τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στον τομέα του περιβάλλοντος, με το βραβείο «Green Award», στο πλαίσιο του “THE THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT” του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Η Capital Product Partners L.P. είναι εταιρεία του Ομίλου της οικογένειας Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος διαθέτει στόλο 108 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 9 πλοίων LNG Carriers, 56 δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων και αργού πετρελαίου, 38 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 5 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.