H Κομισιόν δεν θέλει προληπτική γραμμή

26/03/2018, 19:47
yoga

Άγρια κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. αναμένεται να ξεσπάσει με φόντο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το ερχόμενο καλοκαίρι. Άγνωστο παραμένει το αν το ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα παρείχε ένα μαξιλάρι ασφαλείας και θα διατηρούσε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Τα πλεονεκτήματα όμως τελειώνουν εκεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει λάβει τις αποφάσεις της. Με τη διαφορά βεβαίως ότι δεν ανήκει στους πιστωτές του Ελληνικού Δημοσίου. Πηγές της Κομισιόν στην πραγματικότητα προεξοφλούν την επίτευξη του στόχου δημιουργίας αποθεματικού της τάξης των 20 δισ. ευρώ από και για το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως το τέλος του 2019.«Ο μηχανισμός της προληπτικής γραμμής έχει ούτως ή άλλως ισχύ έναν χρόνο», τονίζουν με νόημα, προτού υπογραμμίσουν μάλλον τον πυρήνα του προβλήματος για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης: «Θα χρειαστεί να την εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια και, ως ένα νέο είδος προγράμματος, θα δημιουργούσε ευρύτερα πολιτικά θέματα με επίδραση και στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».


Παράλληλα, όπως τονίζουν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο σενάριο της προληπτικής γραμμής οι «θεσμοί» θα στερούνταν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το προσδοκώμενο αναξιοποίητο περίσσευμα –27 δισ. από τα 86 δισ.– του τρίτου προγράμματος για το reprofiling του ελληνικού χρέους στον ESM.


Ο «ρόλος» του waiver και οι τράπεζες


Αναφορικά με την αναμενόμενη απώλεια του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς κάποια μορφή προγράμματος για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι το waiver –το οποίο επιδρά στο κόστος δανεισμού στις τράπεζες, συν τοις άλλοις μειώνοντας την εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό της ακριβής χρηματοδότησης του ELA– είναι όντως χρήσιμο αλλά όχι τόσο σημαντικό και εν πάση περιπτώσει όχι προτιμότερο.


Εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για το αν θα παραμείνει ή όχι, ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Θέλουμε το Ταμείο να μείνει, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει για το χρέος και τις προβλέψεις που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπεφταν έξω συνεχώς, ανέφερε.


Το ΔΝΤ φαίνεται να θέλει να παραμείνει, καθώς χάνει την επιρροή του τόσο στην Ε,Ε, όσο και με τους δύο άλλους μεγάλους μετόχους, τις ΗΠΑ και την Ασία. Από την άλλη, όμως, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεών του και στις επιθυμίες του για το χρέος, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει. Και πώς θα λυθεί; Η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να κάνει γενναίες παραχωρήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους και έτσι ανοίγει το παράθυρο για έξοδο του ΔΝΤ.


Το ρίσκο και οι ανησυχίεςΠρώτο και βασικότερο ρίσκο που βλέπουν στη βελγική πρωτεύουσα είναι η μεταρρυθμιστική «κόπωση», όπου σε έναν βαθμό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μετά τη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και των ριζικών αλλαγών που συνέβησαν στο ελληνικό κράτος.


Ωστόσο, το γεγονός ότι οι στόχοι στα πλεονάσματα θα παραμείνουν υψηλοί τα επόμενα και ότι, σύμφωνα με το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων που ετοιμάζεται, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να παίρνει ως αντάλλαγμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση. Απαιτείται συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς που συνδέονται με τις αγορές, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και μεγαλύτερη ένταση στις ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες βλέπουν και άλλους κινδύνους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανησυχία υπάρχει για τα αποτελέσματα από τα stress tests των τραπεζών από τα οποία θα φανεί αν θα προκύψουν νέες ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες. Επίσης αν η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές ακόμη και αν αυτές είναι νευρικές είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό θέμα.