Κ. Μίχαλος: Στη σωστή κατεύθυνση η χαλάρωση των capital controls

05/06/2018, 13:38
mixalos_evea

Την αναγκαιότητα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πολιτικές πρακτικές, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της βαθιάς κρίσης που πέρασε η Ελλάδα πτώχευσαν 250.000 επιχειρήσεις και τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας με μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

«Παρόλο που στα στοιχεία, η οικονομία φαίνεται να είναι σε ανοδική φάση, οι πολίτες ακόμα υποφέρουν, οπότε αυτή η χαλάρωση των capital controls ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ασφυξία που νιώσαμε το καλοκαίρι του 2015 με καθολικά capital controls και ειδικές άδειες που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή του εμπορίου από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εισάγει κανείς πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα, βρίσκεται πολύ μακριά πια. Οπότε, η νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls, σίγουρα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς οικονομική σταθερότητα» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ότι επιβάλλεται επιτάχυνση των διαδικασιών «και να σταματήσουμε τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να μειωθεί άμεσα η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες».