Να βιαστούν όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία»

18/07/2018, 13:32
ΣΑΒΒΑΚΗΣ

Περί τις 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν να κατοχυρώσουν το brand name «Μακεδονία» είτε σε ευρωπαϊκό είτε ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Συνδέσμου της Βορείου Ελλάδος, εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας για την… αβελτηρία που επικρατεί στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται ζωηρά για το όλο θέμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Σαββάκης, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Tύπου στην Αθήνα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία είτε στην εταιρική τους ταυτότητα είτε σε προϊόντα τους θα πρέπει, μέχρις ότου ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας επιτροπής που θα εξετάζει το εν λόγω ζήτημα (σ.σ.: η διαδικασία προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών), να κινηθούν άμεσα και να κατοχυρώσουν διεθνώς την επωνυμία τους.

«Καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από δύο Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει αν καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ για μία τέτοια ενέργεια στο Αλικάντε και αυτό των 8.000 ευρώ αν καταφύγουν στις υπηρεσίες της Γενεύης.

«Γι' αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται» πρόσθεσε.

Δωρεάν νομική και διαδικαστική βοήθεια