Κερέ: Θα είναι δύσκολη η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές

05/09/2018, 12:02
ΜΠΕΝΟΥΑ ΚΕΡΕ

Δεν θα είναι ευκολότερη η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές από εκείνη με τους θεσμούς, προειδοποιεί ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι προφανές ότι οι ξένοι θεσμικοί παράγοντες έχουν θορυβηθεί από την ακατάσχετη κυβερνητική παροχολογία και φροντίζουν αφ' ενός να τη συγκρατήσουν και αφ' ετέρου να προειδοποιήσουν για τα... μελλούμενα!

Στην πρώτη τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μνημονίου, ο κ. Κερέ τονίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή των υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα, αλλά παραμένουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Κερέ θέτει επιπλέον, θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα των κεφαλαίων τους είναι χαμηλή εξαιτίας των αναβαλλόμενων φόρων.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος αλλά και οι περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών. «Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να μην προσπαθούν να επηρεάσουν τις πιστωτικές αποφάσεις των τραπεζών, αλλά αντιθέτως να επικεντρωθούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους» σημειώνει ο κ. Κερέ.

Για το ζήτημα της μείωσης ή μη των συντάξεων, ο Κερέ τονίζει ότι για την ΕΚΤ πρωταρχική σημασία έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και κάνει ειδική αναφορά στην άμεση φορολογία.