Πράετ: Η κρίση θα είχε εξοντώσει την Ελλάδα εκτός ευρώ

04/11/2018, 16:38
1

Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα δέχονταν ακόμα μεγαλύτερο πλήγματα από την παγκόσμια κρίση αν βρίσκονταν έξω από το ευρώ, υποστήριξε σε συνέντευξη του στην BdP Revista ο Πίτερ Πράετ.

«Για τις μικρές ανοικτές οικονομίες, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές. Αυτός είναι ο λόγος που οι μικρότερες οικονομίες προσπαθούν συνήθως να συνδέσουν τη συναλλαγματική τους οικονομία με ένα σταθερό νόμισμα» ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

O ίδιος αναγνώρισε ωστόσο πως δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα. «Έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις οικονομικές αποκλίσεις» παραδέχθηκε.

Ο κ. Πράετ σημείωσε ακόμα πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες στο εθνικό χρέος και στις εθνικές οικονομίες. Όπως υπογράμμισε, ο «θανάσιμος εναγκαλισμός» ανάμεσα στις τράπεζες και στα κράτη δεν έχει σπάσει εντελώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας τρόπος βελτίωσης του διαμοιρασμού του ρίσκου είναι μέσω μεγαλύτερης συγκέντρωσης (consolidation) του τραπεζικού τομέα.