Υπουργείο Εργασίας: Αμετάβλητη η νομοθεσία για τα αυξημένα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

08/02/2021, 17:11
Υπουργείο Εργασίας: Αμετάβλητη η νομοθεσία για τα αυξημένα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

Σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα των προσωρινών συντάξεων απέφεραν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που ψηφίσθηκαν μέσα στο 2020. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση του ποσοστού χορήγησής τους. 

Αυτά επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου το απόγευμα της Δευτέρας στην Βουλή, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη.

Οπως ανέφερε ο Πάνος Τσακλόγλου, «η κυβέρνηση έκανε σημαντικές βελτιώσεις στις προσωρινές συντάξεις με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2020 που αφορούν -μεταξύ άλλων- και στην αύξηση του ποσοστού χορήγησης τους. Οι σημαντικότερες από αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, η προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και η προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «η διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για το ποσό "έναντι" σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη».

Η προσωρινή σύνταξη, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Στόχος παραμένει η ταχύτερη απονομή συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τους ασφαλισμένους που περιμένουν για αρκετό καιρό τη σύνταξή τους», είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουλκιώτης έκανε λόγο για ανάγκη "λύσης του γόρδιου δεσμού" των εκκρεμών συντάξεων, που -όπως είπε- έχουν χρησιμοποιηθεί «επικοινωνιακά» επί ενάμιση χρόνο, ενώ χαρακτήρισε τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων και τη μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα «εικονική πραγματικότητα». Μίλησε επίσης για ασάφεια από πλευράς κυβέρνησης που λέει για 384 ευρώ, μετά για προσωρινή και μετά για οριστική σύνταξη. Επίσης ρώτησε γιατί δεν προχωρά σε διαφορετικό ποσοστό προσωρινής σύνταξης, από αυτό της κατώτατης σύνταξης.