Συμφωνία πολύπλευρης συνεργασίας Ελλάδας και Βρετανίας στην μετα - Brexit εποχή

08/02/2021, 18:35
Συμφωνία πολύπλευρης συνεργασίας Ελλάδας και Βρετανίας στην μετα - Brexit εποχή

Η Ελλάδα και η Βρετανία εργάζονται για τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης η οποία θα καλύπτει πολλούς τομείς συνεργασίας και θα αποτελέσει την αφετηρία των νέων διμερών σχέσεων στην μετά brexit εποχή.

Οπως ανέφεραν βρετανικές διπλωματικές πηγές, στο ΑΠΕ, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Ντομινίκ Ράαμπ στο Λονδίνο, πρόκειται για μια «συμφωνία-ομπρέλα» που θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς άμυνας, ασφάλειας, τουρισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου, πολιτισμού, αντιμετωπίσης της τρομοκρατίας, η σύναψη της οποίας αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και θα λειτουργεί υπό τον συντονισμό των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Ο έτερος πυλώνας των επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του και την υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής αφορούσε την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Ράαμπ «καλωσόρισε θερμά τις διερευνητικές επαφές» της Ελλάδας με την Τουρκία και εξέφρασε την θέση ότι «η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή προκλήσεων» θα ήταν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση των επαφών".

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι λόγω των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας- Τουρκίας, η Μ. Βρετανία μπορεί να περάσει μηνύματα στην Άγκυρα προς όφελος και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Τουρκίας, δεδομένου μάλιστα ότι τώρα που η Μ. Βρετανία δεν ανήκει στην ΕΕ έχει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

Σε ότι αφορά το κυπριακό ο κ. Ράαμπ επιβεβαίωσε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία - όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές - υπάρχει χώρος για εξειδίκευση.