Eurobank: Ελληνική μεταποίηση και εξαγωγές εμπορευμάτων άντεξαν το 2020

11/02/2021, 19:16
Eurobank: Ελληνική μεταποίηση και εξαγωγές εμπορευμάτων άντεξαν το 2020

Σημαντικό είναι το ποσοστό της ανθεκτικότητας που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων το 2020, σε αντίθεση με τις εξαγωγές υπηρεσιών, κλάδος που υπέστη μεγάλη συρρίκνωση τμέσα στην ίδια χρονιά. 

Αυτό το στοιχείο, τουλάχιστον εν μέρει, αποδεικνύει ότι ο βαθμός ευαισθησίας του τομέα των αγαθών στην πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο των υπηρεσιών, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο ειδικό οικονομικό δελτίο "7 ημέρες οικονομία".

Βάσει των στοιχείων εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων ανήλθαν στα €23,9 δις σε τρέχουσες τιμές την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 ενισχυμένες κατά 2,9% ή €675,0 εκατ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 2019 είχαν καταγράψει αύξηση της τάξης του 5,2% ή €1.145,3 εκατ.

Συνεπώς, η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 μέσω της αρνητικής επίδρασης που άσκησε – και συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα – στα εισοδήματα των φορέων από την αλλοδαπή, στις μεταφορές και στον παραγωγικό ιστό της εγχώριας οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων και όχι τη μείωσή τους.

Στην καλή επίδοση, τηρουμένων των αναλογιών, των εξαγωγών εμπορευμάτων το 2020, προστέθηκε και η σχετικά ήπια πτώση της παραγωγής στη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος όρος του δείκτη παραγωγής στη μεταποίηση μειώθηκε κατά -1,5% το 2020 από αύξηση 0,9% και 2,8% τα έτη 2019 και 2018 αντίστοιχα.

Κλάδοι με υψηλά μερίδια στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση επέδειξαν ανθεκτικότητα (π.χ. κατασκευή μεταλλικών προϊόντων και παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων) με την παραγωγή στον κλάδο των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων να ενισχύεται σημαντικά κατά 13,9%.

Από την άλλη πλευρά, κλάδοι όπως η κατασκευή ειδών ένδυσης και η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών κατέγραψαν μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες σε όρους παραγωγής (-31,3% YoY και -39,6% αντίστοιχα).