Διαφωνίες στη Βουλή από όλους τους φορείς για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ

12/02/2021, 18:09
Διαφωνίες στη Βουλή από όλους τους φορείς για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ

Εντονη κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΔΟΥ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ) και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ) για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, κατά την διαδικασία ακρόασης φορέων. 

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», είναι προϊόν εντατικής εργασίας, μελέτης και προετοιμασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και βασική αρχή του είναι ότι ο υπάλληλος αμείβεται με βάση και τη βαρύτητα των καθηκόντων και των ευθυνών, που αναλαμβάνει, καθώς και με βάση την αποτελεσματικότητά του. Διαβεβαίωσε επίσης ότι με το νέο μισθολόγιο «κανείς υπάλληλος δεν θα λαμβάνει χαμηλότερες αποδοχές αυτές που λάμβανε σήμερα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν τον εργαζόμενο, τη θέση εργασίας, τη βαρύτητα της ευθύνης και των καθηκόντων του και τις προκλήσεις της εποχής μας, αποκαθιστά αδικίες και δημιουργεί ένα ελκυστικότερο περιβάλλον εργασίας αλλά και προοπτικής για τον εργαζόμενο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εξήγγειλε κινητοποιήσεις, καθώς ο πρόεδρος Δ. Τρομπόνιας ανέφερε ότι φέρνει μισθολογικές ανισότητες και επαναφέρει διατάξεις για την αξιολόγηση που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Η Αντωνία Κασσωτάτη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ), είπε ότι το μισθολόγιο θα εξελιχθεί σε ατομικό, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο και θα οδηγήσει τους κλάδους της ΑΑΔΕ στον κατακερματισμό, δηλαδή, ακόμα και στην ίδια υπηρεσία, μέσα στην ίδια ΔΟΥ, στο ίδιο τελωνείο δύο υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τα ίδια προσόντα, θα έχουν διαφορετικές απολαβές.

Για διχαστικό σύστημα αμοιβών έκανε λόγο ο Αθανάσιος Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η πρόεδρος ης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ - ΔΟΥ), Ειρήνη Υφαντή, είπε ότι παρά τα θετικά στοιχεία του, αφού προβλέπει κάποιες αυξήσεις, το νέο μισθολόγιο δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά μόνον της ΑΑΔΕ, ενώ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ειδικής αμοιβής και του βραβείου επίτευξης στόχου, τη συμμετοχή στην αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν επιφύλαξη για την ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «κατά».