Βουλή: Ενστάσεις του Γ. Ζαββού στην πρόταση Στουρνάρα για Bad Bank

19/02/2021, 17:46
Βουλή: Ενστάσεις του Γ. Ζαββού στην πρόταση Στουρνάρα για Bad Bank

Στην σημασία του προγράμματος «Ηρακλής» για το τραπεζικό σύστημα ,και κυρίως στο πρόγραμμα «Ηρακλης 2»  αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών  Γιώργος Ζαββός στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε ότι αφορά την πρόταση Στουρνάρα για την ίδρυση Bad Bank, ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει  να αναλυθούν διεξοδικά όλες οι  παράμετροι.

Η ομιλία του κ. Ζαββού η΄ταν επικεντρωμένη σε τρείς άξονες

= Τι έχει επιτευχθεί σε ενάμιση χρόνο για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τα «κόκκινα δάνεια».

- Σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και τι επίκειται μέσα στους επόμενους μήνες γιατί ο χρόνος που «τρέχει» είναι σημαντικός.

- Τισχεδιάζουμε στο άμεσο μέλλον.

Για το πρόγραμμα "Ηρακλής τόνισε ότι εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν, ήδη, ενταχθεί στον «Ηρακλή» μέσα σε ένα χρόνο μετά την υιοθέτησή του. Δηλαδή, μέσα σε δώδεκα/δεκατρείς μήνες συντελέστηκε μείωση «κόκκινων δανείων» που όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές θα ανέρχεται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ ,ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των «κόκκινων δανείων».

Ο «Ηρακλής», πρόσθεσε ο κ. Ζαββός αποτελεί μια καινοτόμο λύση της αγοράς γιατί αντλεί τους πόρους από τους επενδυτές που αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Απαλλάσσει τις τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια» και μπορούν πια να προβούν στην αναγκαία πιστωτική επέκταση, να δώσουν με άλλα λόγια δάνεια στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λόγω του «Ηρακλή», οι τράπεζες ανακτούν και πάλι τη δυνατότητα να διοχετεύουν κεφάλαια σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, κεφάλαια που κρατούσαν ακινητοποιημένα λόγω των προβλέψεων που είναι αναγκασμένες να έχουν για τα «κόκκινα δάνεια».

Επομένως, ο «Ηρακλής» συμβάλλει και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα. Ο «Ηρακλής» όμως, είναι ένας μηχανισμός, όπως το εξηγήσαμε και παλαιότερα. Δίνει τη δυνατότητα και στους servicers να κάνουν μεγάλες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Παράλληλα όμως, είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος εξαναγκάζει τις τράπεζες να «κυνηγήσουν τους μπαταχτσήδες» και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ετοιμάζουμε την παράταση του «Ηρακλή 2», η οποία αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση και δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου δόθηκαν και τα εύσημα τότε στην Ελληνική Κυβέρνηση, λόγω της σημαντικής μείωσης, της δραστικής μείωσης, των κόκκινων δανείων. Αποσκοπούμε με την παράταση του «Ηρακλή 2» σε ένα πλαίσιο τιτλοποιήσεων της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων. Τι θα σημάνει αυτό, στο τέλος της μέρας, δηλαδή τι θα σημάνει στους 18 επόμενους μήνες; Έχοντας μειώσει κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα δάνεια και με 32 δισεκατομμύρια ευρώ στη δεύτερη φάση, κατεβάζουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και προσεγγίζουμε σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Και τελικό σημείο. Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την κεφαλαιαγορά, αλλά και για την αγορά ακινήτων. Δίνει προοπτικές και στις δύο αυτές αγορές.

Κατανοούμε, λοιπόν, ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Ειδικότερα, με τις τράπεζες θα έλεγα, δεν υπάρχει ούτε καν ένας μήνας.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος ανέφερε ότι με την έγκαιρη και συνετή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είπαμε, και στο πλαίσιο εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, που έχει επείγουσα ανάγκη η οικονομία μας.

Στο καινούργιο αυτό μοντέλο υπάρχουν, σίγουρα, δύο βασικές συνισταμένες.

Η πρώτη, είναι η περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος επηρεάζει πολύ θετικά αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα και γίνονται τεράστιες πρόοδοι.

Κυρίως όμως - θα έλεγα - ότι η κρίση του κορωνοϊού, λειτουργεί ως καταλύτης κυριολεκτικά, ως επιταχυντής του μετασχηματισμού και της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος με το ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως με το θέμα της πράσινης χρηματοδότησης. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και πολύ συστηματικά πάνω στα θέματα των πράσινων ομολόγων.

Bad Bank

Σε ό,τι αφορά την Bad Bank ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι "είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδιαίτερα όταν έρχονται από ένα τέτοιο σημαντικό ίδρυμα, όπως είναι η ΤτΕ ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε πάντα την κατάσταση. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, βλέπουμε οποιαδήποτε πρόταση κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική με την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τα θέματα των κόκκινων δανείων. Άρα, κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς πρώτον σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει το αν υπάρχει, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι market failure. Δηλαδή, δουλεύουν οι αγορές ή δεν δουλεύουν; Στα κόκκινα δάνεια ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές όχι μόνο δουλεύουν, αλλά είναι στο φουλ των μηχανών και ψάχνουν ακριβώς για επενδύσεις. Παράδειγμα απλό, η Ιταλία, μόνο ένα χρόνο έπειτα από την έναρξη του προγράμματος τιτλοποιήσεών της, την περίοδο 2017 – 2018, μπόρεσε να αντλήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, για να καθαρίσει μεγάλο κομμάτι των κόκκινων δανείων τους.

Το δεύτερο θέμα, που αξίζει και βλέπουμε πάντα, είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση.Δηλαδή, αν χτυπάει τον φορολογούμενο και επίσης, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση.Δηλαδή, αν χτυπάει και σε ποιο βαθμό, στα κεφάλαια των τραπεζών. Το τρίτο θέμα είναι, αν οποιαδήποτε πρόταση - και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, πιθανόν - είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Το τέταρτο είναι, αν η οποιαδήποτε πρόταση είναι συμβατή πλήρως, με το υπάρχον σχήμα - σχέδιο του Ηρακλή.

Θα ήθελα μόνο να μπω στην αναφορά που έκανε ο Διοικητής στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής και για την πληροφόρηση όλων των βουλευτών, μιλάμε για την ανακοίνωση στις 16/12/2020. Μιλάμε, για ένα θέμα τεχνικά πολύ δύσκολο και δεν θα αδικήσουμε κανέναν, αν πουν αυτή τη στιγμή ότι σε όλο το θέμα των σκέψεων αυτών, των προτάσεων γενικά, όπως του Ηρακλή και της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά όλες οι διάφοροι παράμετροι, κατέληξε ο κ. Ζαββός