Στουρνάρας προς ΕΚΤ: "Επιταχύνετε την αγορά ομολόγων για να επέλθει ηρεμία στις κεφαλαιαγορές"

26/02/2021, 21:23
Στουρνάρας προς ΕΚΤ:

Ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζήτησε την Παρασκευή ανοιχτά την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους εδώ και τρία χρόνια, η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για το σύνολο του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, που έχει πληγεί από τον κορονοϊό, μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας, το γνωστό ως PEPP.

"Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης οικονομική δικαιολογία για την εκτίναξη των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα", ανάφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, υποχώρησε σε χαμηλά ημέρας στο -0,287% μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα. Ωστόσο συνεχίζει να οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της από τον Ιανουάριο του 2018, στις +24 μονάδες βάσης.