Χρήστος Σταϊκούρας: Σε 234 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος των πολιτών

05/03/2021, 18:52
Χρήστος Σταϊκούρας: Σε 234 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος των πολιτών

Στο ύψος των 234 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το συνολικό χρέος των πολιτών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του στη διαδικτυακή συζήτηση της ΕΣΕΕ, με θέμα: "Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση", από αυτά τα 234 δισ., τα 108 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 89 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ο κίνδυνος νέας διόγκωσής του, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται η πραγματική οικονομία, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάτι που, φυσικά, ισχύει για όλη την Ευρώπη.

"Είναι γεγονός", ανέφερε, "ότι στο παρελθόν, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες με σκοπό τον περιορισμό του προβλήματος. Ουδέποτε όμως αυτό προσεγγίστηκε συνολικά, με ουσιαστικό και επαρκή τρόπο. Σε αντίθεση με ό,τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, η σημερινή Κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην προσπερνά τα προβλήματα, αλλά να τα αντιμετωπίζει με συνεκτικό σχέδιο, πολιτική βούληση και τόλμη. Και όπως σωστά επισημαίνει το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, "η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους δεν συντελείται στο κενό, αλλά θα πρέπει να συνδέεται στενά με τη δημοσιονομική πολιτική".

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση της δέσμης μέτρων που έχει υιοθετήσει, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση οφειλών, το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ", Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού και αναστολές φόρων και εισφορών.

Οπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση.
Όλες οι προαναφερθείσες δράσεις αποδεικνύουν ότι προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα. Με γνώμονα την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα".