Π. Τσακλόγλου: Πάμε στα βράχια αν δεν αλλάξουμε το επικουρικό

11/03/2021, 13:36
Π. Τσακλόγλου: Πάμε στα βράχια αν δεν αλλάξουμε το επικουρικό

Τις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα και την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος επικουρικής ασφάλισης επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με με θέμα: «Οι διαστάσεις του ασφαλιστικού και δημογραφικού ζητήματος».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή του συστήματος υπογραμμίζοντας πως «αν το σύστημα δεν αλλάξει , τότε όχι απλώς πηγαίνουμε προς τον βράχο αλλά γκαζώνουμε προς αυτόν».

Ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε μελέτη που αποτυπώνει την σταθερή γήρανση του πληθυσμού και τη δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων υπογραμμίζοντας ότι σήμερα για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,6 εργαζόμενοι την στιγμή που για να αποδώσει ομαλά ένα διανεμητικό σύστημα όπως αυτό που έχει η χώρα απαιτούνται τέσσερις εργαζόμενοι ανα συνταξιούχο.

Όπως ανέφερε, η δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022 έχει ως βασικούς στόχους: την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, τη δημιουργία πόρων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά και τη δημιουργία αντικινήτρων για συμμετοχή στην ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία.

Στα βασικά σημεία της παρουσίασης, ο υφυπουργός εξήγησε πως η δημογραφική γήρανση είναι ήδη εδώ.

Τα τελευταία 40 έτη (1980-2020):

-O αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%.

-Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44%.

-Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%).

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019.

«Αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων» επισήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου (βασική αρχή των ασφαλίσεων), μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο».

Έχει δημόσιο χαρακτήρα, προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα. Προωθεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.