Σκληρό lobbying στην Κομισιόν για να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες

11/03/2021, 21:31
Σκληρό lobbying στην Κομισιόν για να αποζημιωθεί η  ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες

Το Υπουργείο Ενέργειας και προσωπικά ο κ.Κ.Σκρέκας κάνουν σκληρό lobbying στην Κομισιόν ώστε να αποζημιωθεί η  ΔΕΗ που  κλείνει πρόωρα τις λιγνιτικές μονάδες.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη διότι οι Γερμανοί αντιδρούν σε αυτό, παρόλο που δικές τους επιχειρήσεις έχουν λάβει αντίστοιχες ενισχύσεις. Επίσης πέρυσι εγκρίθηκαν 60 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία για το πρόωρο κλείσιμο του ανθρακικού σταθμού παραγωγής Hemweg.

Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ έστειλε επιστολή στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βεστάγκερ με την οποία υπέβαλλε «αίτημα αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση θέλει αποζημιώσεις προς τη ΔΕΗ σχεδόν μισό δις ευρώ, για τον «ξαφνικό θάνατο» λιγνιτικών μονάδων, για την απώλεια εσόδων, για την συνταξιοδότηση προσωπικού αλλά και για τη φυσική αποκατάσταση περιοχών εξόρυξης.

Η ΔΕΗ προχωρά στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μέχρι το 2023, διατηρώντας σε λειτουργία μόνο τη μονάδα «Πτολεμαϊδα- 5» έως το 2028.