Γ. Στουρνάρας: Σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα από τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

09/04/2021, 13:49
Γ. Στουρνάρας: Σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα από τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται επειγόντως τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικά η Ελλάδα θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ενδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων, καθώς θα προσφέρουν 1,2% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Bloomberg, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει φέτος αν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσθεσε, αποτελεί ένα ουσιώδες εργαλείο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων, οι προβλέψεις μας δεν θα είναι σωστές.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στον περιορισμό του ύψους του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο.

Ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς για να περιορίσουμε το PEPP στο γ’ τρίμηνο. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης».

Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ευρώπη είναι πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις είναι κάπως καλύτερες σε σχέση με πριν, καθώς τώρα έχουμε εμβόλια, ωστόσο καθυστερήσεις στα logistics θα επιτείνουν τα καθοδικά ρίσκα για την οικονομία.