Βουλή: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπέρ του νομοσχεδίου για την απλούστευση έναρξης επιχειρήσεων

13/04/2021, 18:43
Βουλή: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπέρ του νομοσχεδίου για την απλούστευση έναρξης επιχειρήσεων

Την ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής εξασφαλίζει, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εισάγει απλούστευση διαδικασιών για την έναρξη μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι ψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Οπως αναφέρεται, το νομοσχέδιο συμπληρώνει το Ν. 4442/2016 και εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες, για τις περιπτώσεις που αξιολογείται ότι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο προσβολής του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, απλουστεύει μια σειρά διαδικασίες, για οικονομικές δραστηριότητες, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια αρχή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Υπό το καθεστώς της απλής γνωστοποίησης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ότι ξεκινούν τη δραστηριότητα τους και απαλλάσσονται από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς έγκριση, στην αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση.

Στο καθεστώς της γρήγορης έναρξης εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων, οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, οι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως λούνα πάρκ, τσίρκο και παγοδρόμια, επειδή για λόγους ασφάλειας απαιτείται έγκριση. Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται επίσης τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, και η μίσθωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

Στην διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι "η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του συνόλου των παραγωγικών τάξεων της χώρας, αισθάνεται ικανοποίηση για την εισαγόμενη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, γενικότερη απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής". Πρόσθεσε δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

"Η νομοθετική πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι έχει να κάνει με το μοντέλο αδειοδότησης. Πλέον ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να περιμένει το κρατικό κλιμάκιο που θα ασκήσει τον έλεγχο, για να ανοίξει τα ρολά της επιχείρησης του. Εφόσον έχει συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο έλεγχος μπορεί να γίνει εκ των υστέρων, όμως -και αυτό είναι το κομβικό σημείο- με την επιχείρησή του ανοιχτή", ανέφερε ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που επισήμανε ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι για να ανοίξουν την επιχείρησή τους, βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία, διότι, αν και έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χρειάζεται να περιμένουν μήνες για τον έλεγχο.

Την εκτίμηση ότι θα εξοικονομηθεί χρόνος και θα μειωθεί το κόστος έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων, εξέφρασε ο Ιωάννης Σκορίνης, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. "Αποτελεί πάγιο αίτημά της ΓΣΕΕΒΕ η απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, συνεπώς χαιρετίζει την διαδικασία απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, η οποία σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση του χρόνου και του κόστους έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων", ανέφερε ο κ. Σκορίνης. Ζήτησε όμως ουσιαστικούς ελέγχους για την αδειοδότηση των συνεργείων αυτοκινήτων, διότι λειτουργούν πολλά παράνομα συνεργεία.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε και ο Χρήστος Γεωργίου εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Ο κ. Γεωργίου κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ποσοστού κάλυψης στα επιχειρηματικά πάρκα.

Ο Γεώργιος Ξηρογιάννης εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είπε ότι με το νομοσχέδιο συμπληρώνονται και ωριμάζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται θετικά.

"Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δημιουργούνται προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

"Είναι σαφές ότι έχουμε ενώπιων μας μια συνέχιση των προηγούμενων επιτυχημένων νομοθετικών πρωτοβουλιών και μπαίνουμε στη νέα φάση των μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν κατ' αντιστοιχία στους νόμους 4441 και 4442 του 2016, για την ίδρυση και την αδειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων", είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε και ο ειδικός αγορητής της του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Υπογράμμισε όμως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, αν και η κυβέρνηση είχε θέσει ως εμβληματικό στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

"Από τη μία η κυβέρνηση απελευθερώνει πλήρως τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, καταργώντας κάθε ρύθμιση που την εμποδίζει και από την άλλη, επιδιώκει να εμποδίσει, με κάθε τρόπο και μέσο, τη δράση των εργαζομένων, τους αγώνες τους για διεκδίκηση των πραγματικών τους αναγκών", είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

"'Αλλο απλοποίηση και άλλο απορρύθμιση", δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ο οποίος δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του.

"Τη στιγμή που η κυβέρνηση μηχανεύεται το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, φέρνει ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

"Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που όλα τα κόμματα θα έπρεπε σήμερα να ψηφίζουν. Το νομοσχέδιο κάνει αυτό που ζητούν καθημερινά οι πολίτες, απλοποίηση", σχολίασε τη στάση των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ