Ι. Σμυρλής: Ετοιμάζουμε μία νέα στρατηγική για χώρες - στόχους εξαγωγών

20/04/2021, 09:44
Ι. Σμυρλής: Ετοιμάζουμε μία νέα στρατηγική για χώρες - στόχους εξαγωγών

Με μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική σε χώρες - στόχους, όπου τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούσαν να βρουν νέες αγορές, εστιάζει το ενδιαφέρον της η Οικονομική Διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, σε συνέντευξή του στoν ρ/σ Alpha 9,89.

Όπως εξήγησε ο κ. Σμυρλής, το νέο σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα από το ΥΠΕΞ «περιλαμβάνει μεγάλες παραδοσιακές χώρες, με τις οποίες έχουμε εμπορικές σχέσεις, αλλά και νέες χώρες - στόχους, όπου θα πρέπει να δώσουμε βάρος».

Η σχετική προετοιμασία, όπως επισήμανε, «έχει ήδη ολοκληρωθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς και όλα τα επιμελητήρια, ούτως ώστε να αποτελεί μια πραγματική στρατηγική της χώρας, ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ενδιαφερόμενους».

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» που αφορά την υποστήριξη διεθνούς προβολής και επιτρέπει σε Έλληνες εξαγωγείς να συμμετέχουν και σε ψηφιακές εκθέσεις, τόνισε τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων καθώς, όπως είπε, «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, να συνεχίζουν να έχουν τις επαφές τους μέχρι να ανοίξει η αγορά και επανέλθουν οι υβριδικές εκθέσεις, που θα αποτελέσουν το πρώτο στάδιο και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη φυσική παρουσία».

Τέλος, σχετικά με την Digital Nomad Visa, ο κ. Σμυρλής αποσαφήνισε ότι αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλα τα υπουργεία, για την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διοργάνωσε μια μεγάλη συνάντηση, με σκοπό να συντονιστεί η όλη διαδικασία.

Αφορά, όπως είπε, εργαζόμενους, οι οποίοι, από τη στιγμή που δουλεύουν από το σπίτι τους, θα μπορούσαν να έλθουν στην Ελλάδα, από όπου θα μπορούσαν να δουλέψουν ένα διάστημα. Γι' αυτή την κατηγορία εργαζομένων «ετοιμάζεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο σχετική τροπολογία, η οποία θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες παραμονής για τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί οι εντός μπορούν να έρθουν, ούτως ή άλλως, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούμε λοιπόν, να προσελκύσουμε και από άλλες αγορές εργαζομένους, που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την ομορφιά της χώρας, τον καλό καιρό, συνδυάζοντας και τη δουλειά τους».

«Θα το προχωρήσουμε λοιπόν σύντομα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες παραμονής τους» κατέληξε.