Moody's: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με μεταρρυθμίσεις και ισχυρές επενδύσεις

26/05/2021, 11:42
Moody's: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με μεταρρυθμίσεις και ισχυρές επενδύσεις

Η πανδημία διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 αναφέρει σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που την περασμένη Παρασκευή δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο, υποστηρίζει, σημαντικού μεγέθους πόροι εκ μέρους της Ε.Ε αναμένεται να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνει στην έκθεση, το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντανακλά το σχετικά υψηλό επίπεδο πλούτου της, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας της και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση.

Η νυν κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Moody's, έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται μιας ευνοϊκής διάρθρωσης χρέους, ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας ενώ και το χρέος συνοδεύεται από προσιτούς όρους σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή.

Κύρια πρόκληση, όπως σημειώνεται, για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί η Moody’s.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δεχόταν ανοδική πίεση στην περίπτωση που η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα υπό τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και θα αύξανε περαιτέρω και θα παγίωνε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει ο συγγραφέας της έκθεσης της Moody’s Steffen Dyck.

«Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα δεχόταν πτωτική πίεση, εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με "Ba3" και σταθερό outlook.