Σκυλακάκης:Ποτάμι θετικών εξελίξεων στην Οικονομία

05/06/2021, 07:26
Σκυλακάκης:Ποτάμι θετικών εξελίξεων στην Οικονομία

«Είμαστε σε καταπληκτική φάση για να έχουμε μία έκρηξη παραγωγής στην αγορά ακινήτου. Έχουμε τον τουρισμό και την αναβαλλόμενη κατανάλωση που θα επιστρέψουν με μεγάλη ένταση. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και εισφορών και όλη την ψηφιοποίηση του κράτους. Και όλα αυτά μαζί ξαφνικά συγκλίνουν. Και συγκλίνουν και άλλα πράγματα. Πολιτική σταθερότητα, ξεφύγαμε από τον κίνδυνο και βελτιώσαμε πάρα πολύ τη διεθνή μας εικόνα. Συνεπώς όλα αυτά μαζί είναι μία συγκυρία από διάφορους θετικούς παραπόταμους που θα κάνουν ένα ποτάμι θετικών εξελίξεων

Και αυτό που έχουμε τώρα να κάνουμε ως οικονομία, είναι να δέσουμε σωστά τις βάρκες μας και να μπούμε σε αυτό το ποτάμι και να ταξιδέψουμε. Και το ταξίδι αυτό θα είναι το πιο δημιουργικό ταξίδι των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Χρήστο Κώνστα, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, φαίνεται ότι η οικονομία άντεξε πολύ καλύτερα του αναμενομένου» και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα συστατικά στοιχεία του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο, βλέπουμε χαμηλότερο πλήγμα στην κατανάλωση, αύξηση στις εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, προσδοκίες και αποταμιεύσεις. Οπότε βλέπουμε μία συνολική αντίδραση, που ενδεχομένως είναι και η αντίδραση στο καινούργιο οικονομικό κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει για την Ελλάδα».

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι «έχουμε ένα κομμάτι που πάει σε δημόσιες επενδύσεις και η συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος αφορά τους πολλούς, δηλαδή το σύνολο της κοινωνίας».

Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι «φιλοδοξούμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικούς πόρους, δηλαδή ένα τρομακτικό ποσό», συμπληρώνοντας πως «αν αυτές έλθουν, θα αλλάξουν τελείως την οικονομία και τους μισθούς». Μένοντας στο θέμα των επενδύσεων, είπε ότι «για να γίνουν αφορούν και μικρούς και μεσαίους και μεγάλους», σημειώνοντας ότι «εμείς βάζουμε κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων και παράλληλα θα φέρουμε ένα σημαντικό πακέτο κινήτρων για συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Ακόμη είπε, ότι «τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τα εισπράξουμε το καλοκαίρι και αν όλα πάνε καλά, θα είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, σχεδόν κοντά στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ».

Επίσης, συνέχισε, «θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να αρχίσουμε να δίνουμε τα πρώτα δάνεια, ενώ παράλληλα θα βάλουμε δεκάδες έργα μέσα στους επόμενους δύο μήνες, στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», συμπληρώνοντας ότι «η μεγάλη απορρόφηση θα γίνει από το 2022 και μετά».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «ότι κάναμε μία πρώτη διαβούλευση και ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έδειξε πριν από μερικές μέρες το δικό του σχέδιο, το οποίο είχε 11.000 λέξεις και ούτε έναν αριθμό».

«Δεν μπορούμε», τόνισε σε αυτό το σημείο, «να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με κάποιον που μας λέει διάφορα πράγματα, αλλά δεν βάζει έναν αριθμό στο χαρτί».

Μιλώντας για τις προοπτικές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «έχουν καταπληκτικές ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει μία αναπτυξιακή έκρηξη - και το κλειδί, εκτός από τις υποδομές, είναι το ανθρώπινο δυναμικό».