Αναβαθμίζονται 250.000 διαμερίσματα στην 5ετια

23/06/2021, 10:15
Αναβαθμίζονται 250.000 διαμερίσματα στην 5ετια

Σε εντελώς νέες βάσεις και με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης επανασχεδιάστηκε και προχωρεί  το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με την έγκριση πλέον και της Κομισιόν.

Μαζί με τα παρελκόμενα κονδύλια του ΕΣΠΑ το νέο πρόγραμμα, θα φτάσει τα 2 δις ευρώ (1,7 δις από το Ταμείο και 300 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ) και θα περιλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 250.000 ιδιωτικών κατοικιών, κτιρίων όπου στεγάζονται επιχειρήσεις αλλά και κτιρίων του Δημοσίου και διατηρητέων κτιρίων.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και τυπικά στις Βρυξέλλες και πλέον θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση θεωρεί το νέο πρόγραμμα κομβικό για την λειτουργία της αγοράς αφού μέσω αυτού θα μοχλευτεί γρήγορα πολύ χρήμα, θα ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά και θα κινηθεί η οικοδομή με μηχανικούς, εργοδηγούς και περίπου 15 τεχνικούς κλάδους του χώρου. Γι αυτό το λόγο με κυβερνητική εντολή άνωθεν το πρόγραμμα που εκπονείται και θα υλοποιηθεί από το ΥΠΕΝ, θα έχει την «πανοραμική αγκαλιά» του ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα του κ.Θεοδ. Σκυλακάκη.

Εντάσσονται σε αυτό και αναβαθμίζονται 250.000 κατοικίες, 10.000 κτίρια που είναι έδρες και παραρτήματα ιδιωτικών επιχειρήσεων και τα κτίρια 300 δημοσίων υπηρεσιών την επόμενη πενταετία δηλαδή ως το 2026 ή το πολύ στις αρχές του 2027.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες θα ενεργοποιηθεί ένα πακέτο μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης πάνω από 2 δισ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το νέο, πιο διευρυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εντάξεις-αναβαθμίσεις που θα αφορούν επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007, κάτι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να επιτευχθεί. O αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 είναι τουλάχιστον 33%.

Κατοικίες - επιχειρήσεις - δημόσια κτίρια

Τη μερίδα του λέοντος θα απορροφήσει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για κατοικίες με σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση παρεμβάσεων με στόχο την κτιριακή αναβάθμιση, την οικονομία στα έξοδα και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρώτος κύκλος ήδη τρέχει ως γέφυρα με το προηγούμενο πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα περιλάβει συνολικά 10.000 διαμερίσματα.

Ο επόμενος κύκλος θα προκηρυχθεί στα μέσα του 2022 και θα περιλαμβάνει και ειδικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών φτωχών νοικοκυριών. Μέχρι τις αρχές του 2025 θα αναβαθμίσει 70.000 κατοικίες.

Ο τελευταίος κύκλος θα προκηρυχθεί στα τέλη του 2022 και έως τις αρχές του 2026 θα εντάξει για ενεργειακές αναβαθμίσεις 60.000 φτωχά νοικοκυριά και άλλα 120.000 νοικοκυριά που δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία.

Τα προγράμματα προβλέπουν ανακαινίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης. Επίσης θα φέρουν πλήρη ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροκίνησης, όπως σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Υπάρχουν και οι ειδικές δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια, με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Για τις επιχειρήσεις υπάρχουν δύο βασικές δράσεις:

1. Ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και

2. Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή προϊόντων.

Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 10.000 κτιρίων επιχειρήσεων, μέχρι τα τέλη του 2025.

Η ενεργειακή αναβάθμιση 300 κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών είναι ο τρίτος μεγάλος στόχος, μέσω της συμμετοχής εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ). Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών οδικού φωτισμού. Επίσης και σε αυτή τη δράση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2025.