Δ.Παπαλεξόπουλος: Η αισιοδοξία για οικονομική και κοινωνική πρόοδο αυξάνεται

29/06/2021, 21:19
Δ.Παπαλεξόπουλος: Η αισιοδοξία για οικονομική και κοινωνική πρόοδο αυξάνεται

"Ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο και η πανδημία επιμένει να βάζει τρικλοποδιές, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε". Αυτό επισήμανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, στην οποία συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.

O κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα οδηγούσε σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη, καθώς παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν η ανταγωνιστικότητα δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παρέθεσε ωστόσο μια σειρά δεδομένων που επιτρέπουν, όπως είπε, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, σημειώνοντας:

· όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο.

· εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση.

· ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας.

· ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

Ενώ είναι κατάκτηση, προσέθεσε, ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία, στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:

-ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας.

-χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή.

-η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν,

-η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους.

-υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.

-πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι "η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης" και ότι "όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί". Τόνισε ωστόσο ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης δεν θα έρθει νομοτελειακά, αλλά πρέπει να την κατακτήσουμε. "Δεν είναι μόνο θέμα πόρων, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις", είπε.

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις "για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους".

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους ο Σύνδεσμος οργανώνει τη δράση του κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του. Οι άξονες αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαλεξόπουλος, επισήμανε: "πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μάς φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ