ΠΣΕ: Ανακτούν τον βηματισμό τους οι ελληνικές εξαγωγές

08/07/2021, 17:31
ΠΣΕ: Ανακτούν τον βηματισμό τους οι ελληνικές εξαγωγές

Αύξηση 51,1% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και ανήλθαν σε 3,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι σχεδόν στο ήμισυ, καθώς ανήλθαν στα 2,22 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 465 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 239%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «με τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να έχουν εισέλθει σε τροχιά ομαλοποίησης, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ανισορροπίας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ανακτήσουν τον βηματισμό τους και να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές».

Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών και καυσίμων (+239%), των Βιομηχανικών (+29,8%), των Τροφίμων (+13,5%), και των Μηχανημάτων (+43,5) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.

Σημειώθηκε ωστόσο ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 43,9% και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι επιδόσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που ενσωματώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πετύχουν ακόμη περισσότερα με την κατάλληλη στήριξη. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, και ελπίζουμε πως το μικρό θαύμα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».