Ερνστ Ράιχελ: Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε στη στιγμή μιας μεγάλης ευκαιρίας» για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που ενσωματώνει τις κατευθυντήριες του προγράμματος της ΕΕ «Next Generation EU», αλλά και της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 85η ΔΕΘ.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Ράιχελ σχολιάζει ακόμη κάποια στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία για τη χώρα του, τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, εξηγεί πώς Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να υπερκεράσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nord Stream2, ενώ αναφέρεται και στην κληρονομιά που αφήνει η Άνγκελα Μέρκελ ύστερα από 16 χρόνια θητείας στην Καγκελαρία.
Ψηφιοποίηση και «πράσινη ενέργεια» μπορούν να οδηγήσουν σε «success story»
«Εκτιμώ πως βρισκόμαστε στη στιγμή της μεγάλης ευκαιρίας, μέσω του προγράμματος της ΕΕ "Next Generation EU", που μεταφέρθηκε εδώ ως "Ελλάδα 2.0", το οποίο έχει λάβει μεγάλη θετική ανταπόκριση σε όλη την Ευρώπη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία να υπάρξει μια στιγμή σημαντικής προόδου για τη χώρα και να ξεπεραστεί το επενδυτικό κενό, η έλλειψη επενδύσεων που υπάρχει εδώ, στην Ελλάδα», τονίζει ο πρέσβης της Γερμανίας. Επισημαίνει δε, πως στο πλαίσιο αυτό, «οι ξένοι επενδυτές -και η Γερμανία που είναι ο νούμερο ένα ξένος επενδυτής στην Ελλάδα- θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».
Ειδικότερα για το «Ελλάδα 2.0», ο κ. Ράιχελ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έμφαση που δίνεται στην ψηφιοποίηση και την «πράσινη ενέργεια», υπογραμμίζοντας πως αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς, στους οποίους η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να μπορεί να πετύχει ένα σημαντικό "success story"».
«Σίγουρα γνωρίζετε για την πραγματικά μεγάλη επένδυση της γερμανικής RWE σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία (σ.σ. για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 2GW), ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Το πλαίσιο των συνθηκών υπάρχει ήδη, μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο -ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε ήδη σε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση- οπότε πιστεύω ότι είναι μια στιγμή ευκαιρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.
Για τη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές να προσελκύσει γερμανικές επενδύσεις, σημειώνει πως η πόλη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανική σκοπιά χάρη στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων της, επισημαίνοντας κάποια παραδοσιακά ισχυρά πεδία συνεργασίας, όπως ο τουρισμός και τα logistics, ενώ χαρακτηρίζει «φάρο» των γερμανικών επενδύσεων στην περιοχή το νέο κτίριο του αεροδρομίου, που ολοκληρώθηκε μάλιστα πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, πολλές ευκαιρίες, και τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα και τη Γερμανία να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία», υπογραμμίζει ο κ. Ράιχελ.
Με αφορμή δε την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή ΔΕΘ, την πρώτη στην covid- εποχή, αναφέρεται στην ακύρωση της Έκθεσης την περασμένη χρονιά, όπου η Γερμανία επρόκειτο να είναι η τιμώμενη χώρα, χαρακτηρίζοντας λυπηρό -αλλά αναγκαίο λόγω της πανδημίας- το γεγονός, κι επισημαίνοντας ότι η χώρα του είχε επενδύσει πολλή δουλειά και χρήματα για την προετοιμασία. Ωστόσο, δεν αποκλείει να επιστρέψει η Γερμανία στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα κάποια άλλη χρονιά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει στην παρούσα συγκυρία το χρόνο.
Βαθιές και ουσιαστικές οι σχέσεις αλλά να «σπάσουν» τα στερεότυπα
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ράιχελ τις χαρακτηρίζει «βαθιές και ουσιαστικές» σε όλους τους τομείς: σε επίπεδο οικονομίας, πολιτισμού και κοινωνίας, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των δύο χωρών.
Δεν κρύβει, ωστόσο, τον προβληματισμό του για κάποια αρνητικά στερεότυπα για τη Γερμανία στην ελληνική κοινωνία. «Αυτό που μ' ενοχλεί είναι ότι υπάρχει ένα είδος αρνητικής τοποθέτησης στην ελληνική κοινωνία για τη Γερμανία, ότι υπάρχουν στερεότυπα, και θεωρώ δουλειά μου να εργαστώ για την εξάλειψη αυτών», λέει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή δεν είναι μια δουλειά που αφορά μόνοτη γερμανική πλευρά αλλά αφορά και την ελληνική, τους καθοδηγητές της κοινής γνώμης (opinion leaders)».
«Από τη στιγμή που είμαστε τόσο στενοί εταίροι στο πλαίσιο της ΕΕ, νομίζω πως είναι προς όφελος όλων να ξεπεράσουμε τον αρνητισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη», σημειώνει ο Γερμανός πρέσβης.
«Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα αξιοσημείωτο αρνητικό αίσθημα και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πώς άλλες χώρες αντιλαμβάνονται τη Γερμανία», λέει ο κ. Ράιχελ, επισημαίνοντας ότι ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ «ανακηρύχθηκε "πρόσωπο της χρονιάς από το "Time" και είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο».
Ο εμβολιασμός, το κλειδί για επιστροφή σε μια κανονική ζωή
Με την πανδημία της Covid-19 να βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της και τις διαδηλώσεις των αντι-εμβολιαστών να προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Γερμανός πρέσβης υπογραμμίζει πως «έχουμε έναν τρόπο στη διάθεσή μας για να επιστρέψουμε πραγματικά σε μια κανονική ζωή κι αυτός είναι ο εμβολιασμός».
«Έχει μεγάλη σημασία για όλους, για τους εμβολιασμένους και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο και, ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι κοντόφθαλμο και περιττό το μείζον πρόβλημα που δημιουργούμε μόνοι μας αν δεν το κάνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Γερμανίας.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι σ' ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ένα νέο μαζικό μεταναστευτικό κύμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Ράιχελ υπενθυμίζει ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες ροές πολυάριθμων μεταναστών προς την Ευρώπη», σημειώνοντας παράλληλα πως «θα πρέπει -με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας- να εργαστούμε στην περιοχή μας ώστε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες, τους ανθρώπους σε κίνδυνο, ευκαιρίες σε γειτονικές χώρες και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, ενδεχομένως και εντός του Αφγανιστάν, αν αυτό είναι εφικτό, κι έτσι να μειώσουμε την πίεση που ενδέχεται να έρθει στα σύνορά μας».
«Εάν συνεργαστούμε ως Ευρωπαίοι πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ναι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη και ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την άφιξη των μεταναστών στην ΕΕ και είναι σημαντικό να δείξουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν ξεκινήσει αυτό», αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι μαζί έχουμε περισσότερες επιλογές» γι' αυτό και είναι σημαντική μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.
«Υπήρξε εργαλειοποίηση στον Έβρο από την Άγκυρα -Υπεραπλούστευση να αποδίδεται στην Τουρκία κάθε μελλοντική ροή μεταναστών»
Με αφορμή τα γεγονότα του Μάρτη του 2020 στον Έβρο και τους φόβους για μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την Άγκυρα, ο πρέσβης της Γερμανίας σχολιάζει πως «είναι αλήθεια ότι στα σύνορα του Έβρου υπήρξε μια εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία», εκτιμά ωστόσο πως «είναι υπεραπλούστευση να πούμε ότι κάθε μελλοντική ροή μεταναστών που έρχεται μέσω της Τουρκίας αποτελεί προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Τουρκία».
«Απλώς σκεφτείτε το 2014, όταν υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ροή μεταναστών απ' ό,τι στα σύνορα του Έβρου και κανείς δεν το θεώρησε αυτό ως προσπάθεια εργαλειοποίησης από οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα. Η συμβουλή μου θα ήταν να αντισταθούμε στην τάση να κατηγορούμε για τα πάντα την Τουρκία. Στην περίπτωση του Έβρου ναι, αλλά σε άλλες πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις κάποιος πρέπει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχελ.
H Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Nord Stream2
Με την Gazprom ν' ανακοινώνει πριν από μερικές ημέρες ότι ολοκληρώθηκε πλήρως ο αγωγός Nord Stream2, ένα έργο που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προτού Βερολίνο και Ουάσιγκτον καταλήξουν τελικά σε μία κατ' αρχήν συμφωνία, ο Γερμανός πρέσβης διαβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ν' αντιμετωπίσουν από κοινού πιθανές αρνητικές συνέπειες για τρίτες χώρες και ιδιαίτερα για την Ουκρανία, στην οποία και ο ίδιος έχει υπηρετήσει.
«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες και για την Ουκρανία και ίσως να αντισταθμιστεί αυτό που φοβούνται κάποιοι ότι μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες. Και δεύτερον, οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμφώνησαν ν' αντιδράσουν, εάν πράγματι η Ρωσία χρησιμοποιήσει το Nord Stream 2 ως γεωπολιτικό όπλο. Η πολιτική των αγωγών ενέργειας είναι ένας πολύ περίπλοκος τομέας. Οι πολιτικές κρίσεις απορρέουν από εκτιμήσεις και προβλέψεις. Θα πρέπει ωστόσο να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια κοινή πολιτική βούληση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για να διασφαλίσουμε ότι ο φόβος για τους δυνάμει κινδύνους για τρίτες χώρες δεν θα γίνει πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχελ.
Ισχυρό το αποτύπωμα της κληρονομιάς Μέρκελ
Οι κάλπες στη Γερμανία βρίσκονται στην τελική ευθεία και η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την Καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια και στο πλαίσιο αυτό ρωτήσαμε τον κ. Ράιχελ για την κληρονομιά που αφήνει η Γερμανίδα πολιτικός, ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. «Ύστερα από 16 χρόνια θητείας είναι προφανές ότι η κληρονομιά της καγκελαρίου Μέρκελ θα παραμείνει σε πολλούς τομείς. Θα προχωρήσουμε τώρα στις εκλογές και στη συνέχεια θα έχουμε σίγουρα νέα πρόσωπα, νέες προσωπικότητες που θα βρεθούν στο προσκήνιο, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική», σχολιάζει ο Γερμανός πρέσβης κι εξηγεί ότι δύο είναι κατά βάση οι λόγοι γι' αυτό: «Ο ένας είναι πως είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού. Τέτοιες κυβερνήσεις τείνουν να προσανατολίζονται πολιτικά στο κέντρο, ιδίως με ισχυρή την πιθανότητα μιας τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού. Και ο δεύτερος ότι η εξωτερική πολιτική στη Γερμανία ήταν παραδοσιακά μια περιοχή ευρείας συναίνεσης».
Η συνέντευξη του Γερμανού πρέσβη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κλείνει, όπως ξεκίνησε, με αναφορά στις διμερείς σχέσεις, αυτή τη φορά όμως υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών πυροσβεστών για την καταπολέμηση των πρόσφατων, μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, έτσι και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, το κλειδί είναι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», λέει ο κ. Ράιχελ, ο οποίος εξαίρει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών, που κέρδισαν, όπως τονίζει, τον θαυμασμό των Γερμανών συναδέλφων τους, οι οποίοι έσπευσαν σε βοήθεια, έχοντας δώσει πριν τη δική τους μάχη στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία.