Νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

07/01/2022, 10:06
Νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι εξειδικεύσεις των μέτρων έγιναν αμέσως μετά από τον υπουργό και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΝ

Ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τα νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, θα υπάρξει επιδότηση σε όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή περίπου 4 εκατ. παροχές. Ειδικότερα, η μέση ενίσχυση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα είναι στα 42 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά και 54 στα ευάλωτα.

Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή της μεγαβατώρας σε σχέση με πέρυσι τρεις φορές υψηλότερη, ενώ η κρατική στήριξη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα. Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει όπως έχουμε γράψει κατ’επανάληψη και μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από το Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ αυτόν τον μήνα τα μέτρα επεκτείνονται.

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80%, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ουσιαστικά η επιδότηση ως ποσοστό επί της επιβάρυνσης που υφίσταται ο καταναλωτής από τις αυξήσεις στο ρεύμα και όχι ως απόλυτο νούμερο, είναι το νέο μοντέλο των μέτρων στήριξης που επέλεξε η κυβέρνηση.

Η επιδότηση θα αφορά κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το αν ο δικαιούχος υπάγεται ή όχι στο κοινωνικό τιμολόγιο, κινούμενο. Στην πράξη, το κράτος θα επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από την αύξηση της τιμής χονδρικής στο ρεύμα, με τον καταναλωτή να επιβαρύνεται στην καλύτερη περίπτωση με ένα 20%.

Αλλες διαφορές συγκριτικά με τα πακέτα στήριξης του 2021, είναι:

- Διατηρείται ως επιδοτούμενη κατανάλωση αυτή των πρώτων 300 κιλοβατωρών.

-Δεν θα επιδοτούνται πλέον όλοι ανεξαρτήτως οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, παρά μόνο όσοι αφορούν την κύρια κατοικία. Θα χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Σταματά η επιδότηση της δεύτερης κατοικίας, σε βίλες και εξοχικά.

-Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβαρύνονται με δυσβάστακτες αυξήσεις, μετά όμως από έγκριση της Κομισιόν, ώστε οι επιδοτήσεις να μη χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις.