Κριστίν Λαγκάρντ: Πληθωρισμός και ψηφιακό ευρώ οι προτεραιότητες της ΕΚΤ

14/01/2022, 21:11
Κριστίν Λαγκάρντ: Πληθωρισμός και ψηφιακό ευρώ οι προτεραιότητες της ΕΚΤ

Τη θέση της ότι οι παράγοντες του πληθωρισμού θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους επανέλαβε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC).

Όπως διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, "...Επιτρέψτε μου λοιπόν να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2% μεσοπρόθεσμα".

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην τελευταία μας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, βαθμονομήσαμε εκ νέου τα μέτρα πολιτικής μας, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, μεταβαίνοντας σταδιακά από περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά τη διάρκεια του 2022», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Για το θέμα της εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε : «Αυτήν τη στιγμή διερευνούμε τα βασικά ζητήματα που θέτει ο σχεδιασμός και η διανομή του. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, το 2023, τα ενδιαφερόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία.Ένα ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους ανθρώπους πρόσβαση σε ένα απλό, ασφαλές και αξιόπιστο μέσο πληρωμής που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα, με δημόσια εγγύηση και καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε επίσης νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία: οι ευρωπαίοι μεσάζοντες θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί καθώς νέοι παράγοντες εισέρχονται στο τοπίο πληρωμών. Αυτό θα στηρίξει επίσης τη νομισματική και οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης».